
Breda diskussioner under Organic Summit i Köpenhamn
Epoks föreståndare Johanna Spångberg besökte 18–19 augusti Organic Summit i Köpenhamn.
Som en del i övertagandet av ordförandeskapet i EU anordnade Danmark en ekokonferens som samlade beslutsfattare, företagare och forskare för att diskutera hur EU kan möta målet om 25 procent ekologisk jordbruksmark till 2030. Övergripande teman var lantbruk, industri och marknad. Det var intressanta sessioner om varför ekologisk produktion behövs för en hållbar livsmedelsproduktion, hur eko passar in i andra övergripande strategier om hållbarhet och hur eko kan utvecklas för att bli en än mer hållbar produktionsform. Parallella sessioner diskuterade även bland annat resiliens inom eko, hur eko ska förhålla sig till regenerativt, hur växtnäringsfrågan kan bemötas vid en uppskalning av ekologiskt och den viktiga frågan om hur den ekologiska livsmedelsproduktionen kan attrahera nya unga producenter.
Generellt så var huvudbudskapet från samtalen och presentationerna på konferensen att den gemensamma jordbrukspolitiken, CAP, måste både bli enklare, mer stabilt långsiktig och än mer riktad till lantbrukare som bidrar till viktiga samhällstjänster som miljömässig hållbarhet. Alla talare, både från statliga myndigheter, ideella organisationer och forskare var eniga om att ekologisk produktion är en del av lösningen för många av de akuta miljöutmaningar vi ser idag. Och alla deltagande var också eniga om att kommunikation och politiskt stöd är nyckelkomponenter för att ekologisk produktion ska öka. I Danmark till exempel så känner 99 procent av befolkningen till det ”röda ø” som är den danska loggan för ekologiska produkter. Men många har glömt vad det egentligen står för.
Forskarpresentationer
Från forskarhåll så bidrog professor Marie Trydeman Knudsen vid Aarhus Universitet med en presentation om klimatpåverkan kopplat till ekologisk produktion. Inom de flesta övriga hållbarhetsaspekter så är ekologiskt bättre för miljön än konventionell produktion konstaterade hon, men vad gäller klimatpåverkan så är påverkan ungefär desamma från de olika produktionssystemen. Marie påpekade att åtgärderna för att minska påverkan på klimatet i stort sett är likadana inom ekologiskt och konventionellt; det vill säga genom att minska användandet av fossila resurser samt att minska matsvinnet.
Professor Christine Watson, Scotland’s Rural College och även gästprofessor på SLU, adresserade vattenfrågan och pekade på fördelarna med ekologisk produktion både vid översvämning och torka. Men också när det gäller vattenkvalitet utifrån minskad användning av bekämpningsmedel och minskat näringsläckage. Här tryckte Christine också på om lägre djurtäthet och minskad förorening av till exempel plast som viktiga aspekter att jobba med.
Forskare Nic Lampkin på Thünen Insitute lyfte resultat från EU-projektet OrganicTarget4EU som visar på att utifrån nuvarande mål och policy inom EU-länderna är det möjligt att nå 18 procent, eller mer realistiskt 16 procent, vad gäller ekologiskt brukad jordbruksmark inom EU till 2030. Det nuvarande målet om 25 procent kunde kanske möjligen nås till år 2045. Nic påpekade också att forskningen redan har tillräckligt med underlag för att visa på fördelarna med ekologisk produktion, men att dessa vetenskapliga bevis behöver kommuniceras bättre till beslutsfattare och lantbrukare. Även om vad 25 procent ekologisk jordbruksmark faktiskt skulle innebära vad gäller till exempel användning av mineraliskt kväve och kemiska substanser.
Eko på landskapsnivå
Något som också ofta kom upp i diskussionerna var behovet av att titta på landskapsnivå och inte bara på gårdsnivå. Detta kom upp både under diskussioner mellan forskare om huruvida ekologisk produktion kan bidra även mer till hållbarhet och vid presentation av goda exempel på ekologiska initiativ och företag där forskare Sofi Gerber presenterade om Ekodistrikt Sörmland. Dels så ser landskap olika ut även inom samma landsgränser och det är viktigt att titta på åtgärder för ökad hållbarhet över större områden än bara gården och dels så kan samarbeten inom ett landskap ge så många fördelar.

Kontentan av Organic Summit är att det finns mycket kunskap om fördelarna med ekologisk produktion, utmaningar som växtnäringsförsörjning och marknad är identifierade och det är många som är ense om att ekologisk produktion är en del av en bredare lösning för en mer hållbar livsmedelsproduktion. Det finns goda exempel att inspireras av, men kunskapen och erfarenheterna måste nå ut bättre.
Deklaration
Konferensen anordnades av The Danish Agriculture and Food Council, Organic Denmark, The Danish Food and Drink Federation, The City of Copenhagen och The Royal Danish Library. Ett annat syfte med sammankomsten var också att presentera en deklaration med förslag på lösningar för att möta målet om 25 procent ekologisk jordbruksmark inom EU. Deklarationen presenterades i slutet av konferensen för politiker både inom Danmark och på EU-nivå.

Kontakt
-
PersonJohanna Spångberg, FöreståndareSLU Ekologisk produktion och konsumtion, Epok