
Nytt faktablad om markbördighet och ekologisk produktion
I ett nytt faktablad sammanfattas vad forskningen säger om markbördighet och ekologisk produktion.
Markbördighet är en beskrivning av jordens långsiktiga förmåga att producera livsmedel. Marken är ett komplext system där många biologiska, kemiska och fysikaliska faktorer samverkar och bördighet handlar om marken som växtplats för den odlade grödan. Bördigheten bestäms i hög grad av markens grundegenskaper som jordart och innehåll av organiskt material, mull, och surhetsgrad (pH). När det gäller åkermark så påverkas den också av hur man brukar och gödslar den.
Markens organiska material – mullen – är viktig för en jords bördighet. Ekologiskt odlade jordar har ofta genomsnittligt högre mullhalt och innehåller totalt sett mer organiskt material (och därmed organiskt bundet kol) än konventionellt odlade jordar. De främsta orsakerna till det är att fleråriga gräs-klövervallar är vanligare och att mer organisk gödsel används på ekologiska gårdar. Den biologiska aktiviteten är genomgående större i ekologiska än i konventionella jordar, med fler mikroorganismer och fler djur i marken. Det beror på mer varierade växtföljder med fler grödor, högre andel baljväxter och att mer organiskt material förs tillbaka till jorden. Även daggmaskar kan gynnas av ekologisk produktion och särskilt av den organiska gödseln.
Vallen och tillförseln av stallgödsel i ekologisk produktion bidrar till en stabilare jordstruktur. Mer växtrötter och annat organiskt material stabiliserar jordaggregaten och minskar risken för igenslamning, ytavrinning samt bortförsel av jordpartiklar, växtnäring och organiskt material med vind och vatten.
Läs hela faktabladet på SLUpub.
Kontakt
-
Person