
Ekologisk produktion vanligare på gårdar med turistverksamhet
Jordbruksturism är en betydande näring i vissa delar av Europa och en bransch med utvecklingspotential i Sverige där lantbrukare erbjuder olika aktiviteter och upplevelser som syftar till att locka besökare till gårdar.
Sambandet mellan turistverksamhet, jordbruksverksamhet och lantbrukare är dock dåligt kända. I en ny studie har detta utforskats genom analyser av enkäter från 493 gårdar i regionen Tyrolen i västra Österrike och norra Italien, där 229 av gårdarna bedrev någon form av turistverksamhet.
Forskarna fann ett samband där gårdarna med turistverksamhet i större utsträckning bedrevs med ekologisk produktion. Forskarna menar att deras analyser inte ger stöd för att det är besökarna på gårdarna som efterfrågar ekologiska produktionsmetoder. Istället menar de att sambandet mellan turism och ekologisk produktion kan vara ett resultat av lantbrukarfamiljernas värderingar, där intressen för mer hållbara jordbruksmetoder och att återspegla detta i turistverksamheten ofta samspelar. Samtidigt fann man också att lantbrukarfamiljerna med turistverksamhet hade mindre fritid och mindre interaktioner med lokalsamhället jämfört med gårdar utan turistverksamhet. De menar därför att turism inte bara är positivt för gårdarnas miljömässiga och sociala hållbarhet.
Sammantaget belyser studien de olika indirekta sätt på vilka turister påverkar gårdar och deras utvecklingsstrategier, och betonar behovet av ytterligare forskning för att förstå de bredare och varaktiga effekterna av en övergång från traditionellt jordbruk till mer komplexa jordbruksmiljöer som inkluderar turism.
Ola Lundin