Deltagare Krakow 2025
Deltagare Krakow 2025

Vad kan Sverige lära sig av Ukraina om att klara maten vid en kris?

Nyhet publicerad:  2025-09-18

Beredskapsfrågorna är viktiga i Östersjöländerna både på grund av världsläget och den pågående väpnade konflikten i Ukraina. Projektet SFSC* vill skapa ett lärande- och stödnätverk för korta försörjningskedjor på lokala marknader i dessa regioner.

Ett möte i projektserien var organiserat av Sveriges lantbruksuniversitet hölls i Kraków 9–13 juli 2025. Deltagande partner från Sverige har varit Lisa Blix Germundsson från Sveriges lantbruksuniversitet SLU.

– Projektets ukrainska partners har berättat hur de har gjort medvetna satsningar på att stärka företag med inriktning mot lokal och regional livsmedelsproduktion, berättar Lisa Blix Germundsson. Samtidigt som Ukraina har en storskalig produktion för världsmarknaden har de också haft en stark tradition att odla sina trädgårdar – vid krigsutbrottet gick man ur huse för att sätta potatis. Man har sedan tidigare en högre prioritering kring matförsörjning än vi har hos oss i Sverige.

I Ukraina har man också satsat på att coacha kommunerna och reglera att det ska finnas lokala marknader i hela landet. Man har trots kriget inte haft någon matbrist utan har klarat att försörja både civilbefolkning och trupper.

I Krakow besökte deltagarna uppstarten av ett nätverk kring lokal mat i staden. Nätverket bygger på en befintlig privat plattform för digital handel och målet är nu att skapa ett välfungerande nätverk av leverantörer kring 5 polska orter. 

Syftet med projektet SFSC är att dela erfarenheter och bygga kapacitet som kan främja stabila och motståndskraftiga livsmedelssystem.

– Det är viktigt att ha ett utbyte mellan länderna för att inspirera varandra och utbyta idéer och erfarenheter. Det betyder mycket för att stärka de korta livsmedelskedjorna, berättar Lisa Blix Germundsson.

– Både små och stora företag kan bidra till ett resilient livsmedelssystem. Till exempel så förädlar ett storföretag inom mejeri i Nederländerna en mindre del av sin mjölk till ost som nu säljs regionalt. 

Är vi i Sverige medvetna om hur viktigt det är med försörjning?
– Det har varit intressant att ta del av hur Ukraina har satsat väldigt medvetet på lokal och regional mat. Om det blev krig här tror jag vi skulle bli tvungna att göra detsamma. Just nu handlar det i samtliga länder mycket om digitala lösningar. Man måste inte stå på torget och sälja sina produkter som förr.

----------

SFSC4FOODSEC startade vid årsskiftet och avslutas i september, men arbetet kan nu fortsätta genom ett tvåårigt större projekt som börjar nu i oktober.

SFSC4FOODSEC är en fördjupning av Corenet, ett Horizon Europe projekt som arbetar för att stärka rådgivning och support till korta livsmedelskedjor.  

----------

Projektet finasieras av Svenska Institutet

----------

 

*SFSC står för "organisatoriska och IT-stödda modeller för växande lokala livsmedelsmarknader för livsmedelssäkerhet".

----------

Artiklar som publicets av våra partners:

Iso-tech, Poland 

Vytautas Magnus University, Lithuania

Latvian Rural Forum

Kontakt