Rund porträttbild på Theodoros Vasileiou.

Theodoros Vasileiou - ny doktorand i SustAinimal Academy

Nyhet publicerad:  2025-09-23

Jag heter Theodoros Vasileiou och är sedan april 2025 doktorand vid institutionen för tillämpad djurvetenskap och djurvälfärd (THV) vid SLU i Ultuna.

Jag kommer från Grekland och har en bakgrund inom agronomi och växtodling. År 2022 kom jag till Sverige för att studera på SLU:s masterprogram Sustainable Food Systems på grund av mitt intresse för livsmedelsvetenskap och hållbarhet. Jag har också arbetat som forskningsassistent vid institutionen för Energi och teknik vid SLU i Ultuna, där jag kategoriserat data om matavfall från kontor och hushåll.

Mitt projekt handlar om hållbart foder för gris och fjäderfä, och målet är att göra gris-- och fjäderfäproduktionen i Sverige mer hållbar genom att förbättra vårt sätt att använda foder. Huvudhandledare för mitt projekt är Emma Ivarsson (SLU) och medhandledare är Helena Wall (SLU), Pernilla Tidåker (SLU) och Maja Hoffer (Lantmännen). 

Foderproduktionen är den enskilt största bidragande faktorn till miljöavtrycket från gris- och fjäderfäproduktion, särskilt när det gäller global uppvärmningspotential. En stor del av problemet beror på det stora beroendet av importerad soja, som inte bara har en stor klimatpåverkan utan också väcker frågor om markanvändning, biologisk mångfald och konkurrens mellan livsmedel och foder.

Samtidigt har grisar och broilerkycklingar höga näringsbehov, särskilt när det gäller protein av hög kvalitet. Det innebär att vi måste hitta alternativ som både är näringsmässigt lämpliga och miljömässigt hållbara. Lovande alternativ är inhemska grödor som havre och baljväxter, samt nya proteinkällor som mykoproteiner som produceras från industriella sidoströmmar. En annan strategi är att minska det totala proteininnehållet i fodret samtidigt som djurens aminosyrabehov tillgodoses.

Målet efter att ha identifierat, testat och utvecklat foderlösningar är att formulera foder för gris och fjäderfä som minskar beroendet av importerad soja, ökar användningen av svenska foderresurser och bidrar till en mer självförsörjande och hållbar djurproduktion.

Kontakt