Collage med tre bilder av kulturspannmål.
Foto: Tove Ortman

Kulturspannmål i ekologisk odling - erfarenheter från ett fyraårigt forskningsprojekt

Nyhet publicerad:  2025-10-15

I ett fyraårigt forskningsprojekt lett av Karin Gerhardt på SLU, studerades odling av kulturspannmål. I en artikel från Jordbruksverket kan du ta del av erfarenheterna från Tove Ortmans doktorsavhandling som var en del av projektet.

Kulturspannmål har ofta egenskaper som gör dem intressanta i ekologisk odling, som konkurrens mot ogräs och en förmåga att klara sig på små kvävegivor. Detta eftersom de stammar från en tid före konstgödsel och ogräsmedel. 

Studien har visat att odlingsmetoderna påverkar näringsinnehållet hos några av kultursorterna. När vall eller gröngödsling var en dominerande del av växtföljden blev innehållet av mikronäringsämnen högre, något som potentiellt kan förklaras med ökad kolonisation av mykorrhiza.

Odling av kulturspannmål kan vara utmanande på flera vis, men för den som hittar försäljningskanaler kan det vara en intressant gröda, framförallt på mindre bördiga odlingsmarker.

Läs hela artikeln på Jordbruksverkets webbplats: Kulturspannmål i ekologisk odling - erfarenheter från ett fyraårigt forskningsprojekt

Läs mer om projektet i SLU:s forskningskatalog: Historiska sädesslag i framtidens mat