
Ät rätt för både vår och planetens hälsa
Vad vi äter och hur maten produceras har mycket stor påverkan på både vår egen hälsa och planetens miljötillstånd. Vår matproduktion är en av de största orsakerna till minskad biologisk mångfald, förändrad markanvändning, förlust av ekosystem och utsläpp av växthusgaser.
I förra veckan presenterades den nya forskningsrapporten från EAT Lancet-kommissionen som är en stor vetenskaplig sammanställning över vad vi bör äta för att värna både vår egen och planetens hälsa. Mindre kött och mer frukt, grönt och fiber är några tydliga budskap. Författarna betonar också vikten av politiska initiativ och styrmedel till stöd för en omställning i rätt riktning.

Elin Röös vid SLU Sveriges lantbruksuniversitet forskar om hållbar matproduktion och konsumtion. Vi ställde några frågor till Elin:
Vilka är de viktigaste budskapen från EAT Lancet-rapporten?
– EAT–Lancet-rapporten bekräftar det som forskningen länge har visat, det vill säga maten vi äter har mycket stor påverkan på både vår hälsa och planetens tillstånd – den vetenskapliga grunden är nu väldigt stark. Nytt i den här uppdaterade versionen av rapporten är att den tydligt lyfter rättviseaspekten som en central del av matsystemets omställning. Den visar hur dagens livsmedelssystem skapar och förstärker ojämlikheter. De rikaste 30 procenten av världens befolkning står för mer än 70 procent av matens miljöpåverkan, medan nästan hälften av mänskligheten inte har tillgång till tillräcklig, näringsrik mat. Rapporten betonar att en rättvis fördelning av resurser, ansvar och möjligheter är avgörande för en hållbar framtid.
Den föreslagna kosten, Planetary Health Diet, är i stort sett samma som i första rapporten som kom 2019 och består främst består av växtbaserade livsmedel, måttliga mängder animalier, mättade fetter, socker och salt. Kosten ligger i linje med både de svenska kostråden och de nordiska näringsrekommendationerna (NNR). För Sverige, där vår nuvarande kost är mycket miljöbelastande med högt intag av kött och mejeriprodukter i ett globalt perspektiv, innebär rapporten ett tydligt uppdrag att ställa om till en mer rättvis, hälsosam och klimatmässigt hållbar kost.
Vad kan jag tänka på som konsument och privatperson?
– Som konsument kan man bidra till förändringen genom att äta mer växtbaserat och minska sitt intag av kött, mejeriprodukter, socker och salt. Att minska matsvinnet är också en viktig del, eftersom det minskar onödiga utsläpp och resursförluster. För svenskar, som i dag har en av världens mest klimatbelastande kosthållningar, kan även små steg mot en mer växtbaserad och resurssnål kost göra stor skillnad. Samtidigt handlar rättvisa också om att välja mat som producerats under goda arbetsvillkor och med respekt för mänskliga rättigheter, vilket konsumenter kan bidra till genom medvetna val. Det är också viktigt att hjälpa till att driva på förändringen genom att rösta på politiker som driver bra politik på området och att engagera sig där man kan, t.ex. på sin arbetsplats eller i lokalsamhället, för en hållbar omställning.
Vad kan politiken göra?
– Politiken har en avgörande roll och måste visa ledarskap genom att ta forskningen och frågan om matsystemets omställning på allvar. Det krävs styrmedel som driver utvecklingen i rätt riktning både på produktions- och konsumtionssidan – till exempel ekonomiska incitament för hållbart jordbruk, styrmedel som gör hälsosam och hållbar mat till det enklaste och mest prisvärda valet för konsumenten och regleringar för en rättvis livsmedelskedja. En viktig del är också att jordbruks-, klimat-, och hälsopolitiken drar åt samma håll och inte motverkar varandra. Dessutom måste politiken ta ansvar för de förlorare som riskerar att drabbas i systemomställningen, till exempel lantbrukare eller arbetstagare i sektorer som behöver minska sin produktion.
Vad kan näringslivet göra?
– Näringslivet har en nyckelroll i att genomföra omställningen i praktiken. Företag inom livsmedelssektorn kan bidra genom att utveckla och marknadsföra fler hållbara och hälsosamma produkter och implementera hållbara produktionsmetoder. De kan också bidra till social rättvisa genom att säkerställa goda arbetsvillkor och transparens i hela leverantörskedjan. Genom att göra hälsosamma och hållbara val prisvärda och attraktiva kan näringslivet påverka konsumenternas beteende i positiv riktning. För svenska företag innebär detta både ett ansvar och en möjlighet att vara ledande i utvecklingen mot ett rättvist, hälsosamt och hållbart livsmedelssystem.
Länkar
The EAT-Lancet Commission on healthy, sustainable, and just food systems
EAT-Lancet 2025: Global food transformation needed to ease pressure on the planet and save millions of lives (news from Stockhom Resilience Centre)
Global matomställning krävs för att minska trycket på planeten och rädda miljontals liv (Pressmeddelande från Stockholms universitet)
Läs mer om hållbara matval
Temasida från SLU Future Food: Hållbara matval
Mat, miljö och hållbarhet – hur påverkar den mat vi svenskar äter planeten?
Kontakt
-
-
Person