Samar Khalil med kollegor har visat att restmaterial från svampodling kan bidra till att rena och berika återvunnet vatten – och därmed förvandla jordbrukets biprodukter till hållbara lösningar för framtiden.

Svampodlingens restprodukter kan ge renare vatten

Nyhet publicerad:  2025-10-24

Restmaterial från svampodling kan bli en miljövänlig lösning för att få renare och säkrare vatten till jordbruket. Det visar en ny pilotstudie från SLU.

Gårdagens svampavfall kan överrasnakde komma att bli en nyckel till morgondagens renare vatten. Forskare vid SLU har upptäckt att rester från svampodling fungerar som naturliga vattenfilter – de fångar upp skadliga mikroorganismer och kemikalier, och ger samtidigt växterna en extra skjuts i tillväxten.

Forskarna testade extrakt från använd champinjonkompost och från odlingssubstrat för ostronskivling. Det som normalt ses som avfall visade sig ha oväntade egenskaper – det kunde hämma skadliga mikrober, bryta ner rester av antimikrobiella ämnen och till och med hjälpa frön att gro och växter att komma igång med tillväxten.

– Återvunnet vatten är en viktig resurs, men det innehåller ofta spår av skadliga patogener och kemikalier. Våra resultat visar att något så enkelt som svampavfall på ett naturligt sätt kan förbättra vattenkvaliteten och göra det säkrare att återanvända i jordbruket, säger Samar Khalil som lett studien.

En innovativ väg mot hållbar vattenhantering

Svampresternas gynnsama mikrobiella och enzymatisak aktivitet kan spela en nyckelroll för de här effekterna. Tillvägagångssättet ligger i linje med principerna för biologisk bekämning, där naturligt förekommande mikroorganismer används för att motverka skadliga organismer på ett hållbart och kemikaliefritt sätt.

– Att omvandla jordbruksavfall till ett biologiskt filter är ett utmärkt exempel på cirkulärt tänkande. Det förbättrar inte bara vattenkvaliteten, utan stödjer även växttillväxt, utan att förlita sig på syntetiska medel, säger Foon Yin Lai.

– Resultaten visar på en ny och spännande väg mot mer hållbar vattenhantering – där restprodukter från livsmedelsproduktionen får nytt liv som en värdefull resurs. Genom att använda naturbaserade lösningar som dessa kan vi minska föroreningar, förbättra markens hälsa och göra jordbruket mer motståndskraftigt i ett föränderligt klimat, säger Ramesh Vetukuri.

Läs mer

Läs den vetenskapliga artikel i  tidskriften Journal of Environmental Management:

Could Extracts from Spent Mushroom Materials Transform Reclaimed Water Quality? – A Pilot Study on Pathogen Suppression, Antimicrobial Chemical Removal, and Plant Growth Enhancement

 

Kontakt