Bra tillväxt i ung ålder är positivt för den blivande mjölkkon
Ett amerikanskt ekologiskt forskningsprojekt visar att tillväxten i de första åtta veckorna av mjölkraskalvens liv har betydelse för avkastningen. En ökad tillväxt på 100 gram/dag gav i genomsnitt 158 kg mer mjölk i den första laktationen.
Studien genomfördes på en ekologisk försöksbesättning samt en närliggande kommersiell ekologisk besättning. Det ingick 114 kalvar i försöket och 83 genomförde första laktation. Kalvarna delades in efter faderras (tjurens ras). Det ingick fem kategorier i försöket; Holstein, Jersey, Montbeliarde, Viking Red (Röd/vita Nordiska rasen) samt övriga. Kalvarnas vägdes i första och åttonde vecka och den dagliga tillväxten under kalvens första åtta veckor kunde beräknas. Sedan följde man upp mjölkavkastningen efter första laktation på dessa djur.
Dagliga kalvtillväxt och mjölkavkastning i första laktation
Den genomsnittliga tillväxten i försöket var 700 g/dag och kalvar efter jerseytjur hade som förväntat den lägsta tillväxten. Mjölkavkastningen i första laktation var i genomsnitt 6541 kg ECM (energikorrigerad mjölk) med en spridning på 2827 kg ECM. Det fanns ett positiv samband mellan mjölkavkastningen och vikten i första och åttonde levnadsmånaderna samt den dagliga tillväxten. Forskarna kunde i en regressionsanalys konstatera att en ökad kalvtillväxt på 100 gram/dag ökade mjölkavkastningen med 158 kg mjölk i första laktation.
En slutsats var att ekologiska mjölkproducenter har mycket att vinna på att gynna kalvens hälsa och tillväxt under de första levnadsmånaderna och att kalvar med dålig tillväxt inom sin ras inte ska prioriteras som rekryteringsdjur.
Hur kan vi använda denna kunskap i Sverige?
Försöksdjuren hade lägre mjölkavkastning jämfört med de flesta gårdar i Sverige. I Nordamerika är det inte tillåten med antibiotika i ekologisk produktion vilket forskarna i studien framhäver kan slå hårt på gårdar som har problem med lunginflammation hos kalvarna. Studien är utförd med ganska få djur men resultatet stämmer väl överens med större studier inom konventionell mjölkproduktion.
Studien visar att i rådgivning och praktisk produktion finns det ytterligare en faktor för att gynna kalvhälsan och hålla koll på kalvarnas tillväxt samt låta det vara en del av underlaget i valet av rekryteringskvigor i ekologisk mjölkproduktion.
Niels Andresen