Donation på 24 miljoner möjliggör satsning på växtförädling av svarta vinbär vid SLU
En ny donation möjliggör satsning på svensk växtförädling av svarta vinbär vid SLU. Medlen kommer från den nybildade Dagmar och Jan Hedlunds stiftelse för växtförädling av frukt- och bärväxter, vars avkastning ska användas för att utveckla ett långsiktigt sortutvecklingsprogram på Alnarp.
– Det här är en mycket betydelsefull satsning för både SLU och den svenska trädgårdsnäringen. Stiftelsens stöd ger oss möjlighet att utveckla ett långsiktigt förädlingsprogram som annars inte hade varit möjligt, säger Christina Lunner Kolstrup, dekan för LTV-fakulteten vid SLU.
Svarta vinbär är ett intressant bärslag för Sverige, tack vare högt näringsinnehåll och goda odlingsmöjligheter i stora delar av landet. För att odling av svarta vinbär ska vara framgångsrik krävs sorter med hög motståndskraft mot skadegörare och god anpassning till lokalklimatet. Med den nya satsningen kan SLU ta vara på befintligt växtmaterial och fortsätta utvecklingen av friska sorter av svarta vinbär med olika kvalitetsegenskaper för både kommersiell odling, och vidareförädling samt odling i hemträdgårdar i hela landet.
Under 2026–2027 inleds arbetet med att säkra tillgång till och komplettera befintligt växtförädlingsmaterial, etablera samarbeten och skapa strukturen för programmet. Därefter intensifieras förädlingen med målet att lansera nya svenska sorter från 2028 och framåt. Den årliga avkastningen kommer att användas för att finansiera aktiviteter inom programmet. Även andra medel kommer att sökas för att förstärka programmet.
– Förädling av frukt och bär är ett område där SLU har en lång tradition och stark kompetens. Genom stiftelsens stöd kan vi nu ta ett helhetsgrepp kring svarta vinbär och bidra till långsiktig utveckling av ett mer hållbart och konkurrenskraftigt svenskt växtmaterial, säger Christina Lunner Kolstrup.
Dagmar och Jan Hedlunds stiftelse för växtförädling av frukt- och bärväxter
En ny donation på 24 miljoner kronor möjliggör satsning på svensk växtförädling av svarta vinbär vid SLU.
Utöver nya sorter väntas satsningen bidra till:
- stärkt forskning och utbildning
- kompetensförsörjning inom trädgårdsnäringen
- nya och utvecklade företag inom bärförädling
- ökad svensk bärproduktion ur ett beredskaps- och livsmedelsförsörjningsperspektiv
Kontakt
-
PersonHåkan SchroederEnheten för samverkan och utveckling
-
PersonKimmo Rumpunen, ForskareInstitutionen för växtförädling