Vardagliga kriser styr kommunernas beredskap
Hur rustade är kommuner i dag inför en akut brist på livsmedel? Ganska väl förberedda för vardagliga kriser, men ur ett nationellt perspektiv saknas resurser, kunskap och tydliga direktiv kring beredskapsfrågan. Det framkommer i Lina Berglunds examensarbete.

Hur hanteras livsmedelsberedskap i Sveriges kommuner? Det valde Lina Berglund att titta närmare på i sitt examensarbete.
– Eftersom jag själv kommer från Hälsingland så fokuserade jag på kommunerna Ljusdal, Nordanstig och Hudiksvall. Landskapet har mycket skog och beredskap aktualiserades tidigt här på grund av den stora skogsbranden 2018, säger hon.
Hon intervjuade anställda vid kostenheten i de olika kommunerna för att ta reda på hur de arbetar med frågan i dag. Resultatet visar att de medverkande kommunerna redan arbetar med beredskap på olika sätt, och att detta arbete har pågått under en längre tid, utan att det nödvändigtvis har initierats uppifrån. Särskilt viktigt var samarbete – både inom kommunen och mellan olika kommuner – att aktivt dela kunskap och erfarenheter med varandra. En tydlig skillnad stack ut:
– De kostchefer jag intervjuade betonade vikten av att förbereda sig inför vardagliga kriser snarare än en stor nationell kris. Fokus ligger på att hantera mindre, men mer sannolika kriser i det dagliga arbetet.
Kommunerna arbetar aktivt med frågor som: Vad händer om kommunen blir utan vatten eller el? Hur agerar kommunen om en snöstorm förhindrar matleveranser? När det gäller livsmedelsberedskap på nationell nivå, eller ett mer systematiskt arbete med frågan, nämnde kommunerna en hel del utmaningar.
– De intervjuade lyfte särskilt brist på tid, resurser och kunskap samt att tydliga direktiv från staten saknas kring hur kommunerna förväntas arbeta med beredskapsfrågan.
Lina Berglund har nu avslutat sina studier och vill gärna satsa på en framtid inom livsmedel, hållbarhet och livsmedelsberedskap.
– Dessa frågor kommer att bli så mycket större i framtiden med tanke på hur världen utvecklas. Om jag får drömma helt fritt så hittar ni mig inom 10 år på ett landsting eller inom en kommun, där jag jobbar med just livsmedelsberedskap och hållbara livsmedel.
LINA BERGLUND
Student vid programmet Food and Landscape, SLU. Förra året påbörjade hon sitt masterarbete där hon tog tempen på livsmedelsberedskapen i några av Sveriges kommuner.
OBS! Artikeln ingår i Smygläs-serien för STAD nr 50/51
TIDSKRIFTEN STAD NR 50/51
Tema: Så säkrar vi maten i framtidens städer
Pandemin och kriget i Ukraina har visat hur sårbar vår livsmedelsförsörjning är. När majoriteten av befolkningen bor i städer med begränsad yta och stort importberoende blir varje störning snabbt kännbar. Samtidigt har klimatförändringarna gjort frågan ännu mer akut. På kort tid har livsmedelsberedskap seglat upp som en het politisk fråga, och nu står kommunerna inför uppgiften att omsätta det i praktiken.
På STAD:s smygläs-sidor har vi lagt upp en del artiklar från STAD 50/51.
Kontakt
-
PersonKarin Montgomery, Redaktör för SLU Tankesmedjan Movium,Enheten för samverkan och utveckling