En flock Hereford kor med kalvar ute på bete.
Foto: Annika Arnesson.

Debattartikel: Fullt möjligt med mer kött från Sverige

Nyhet publicerad:  2025-12-04

Karl-Ivar Kumm och Anna Hessle, båda forskare vid SLU i Skara, menar i en debattartikel i Svenska Dagbladet att vi behöver sätta högre mål för självförsörjning när det gäller nöt- och lammköttsproduktion.

Jordbruksverket har på uppdrag av regeringen föreslagit mål för den svenska jordbruksproduktionen år 2035. För spannmål är målet att försörjningsgraden (svensk produktion i förhållande till den inhemska totalkonsumtionen) ska öka från nuvarande 115 till 140 procent. För den spannmålsbaserade gris- och matfågelproduktionen är målet en ökning från cirka 80 till 90 procent. För den gräsbaserade köttproduktionen är målsättningen betydligt lägre; från 57 till 65 procent för nötkött och från 25 till 30 procent för får- och lammkött.

Den låga målsättningen för gräsbaserad köttproduktionen är anmärkningsvärd med hänsyn till landsbygdsminister Peter Kullgrens konstaterande: ”Kor äter gräs, de är vandrande levande beredskapslager och något som vi har väldigt bra förutsättningar för att producera i Sverige.

Läs hela debattartikeln i Svenska Dagbladet

 

Porträttbild på Karl-Ivar Kumm och Anna Hessle.

 

 

Kontakt