Hur gick Jordbruksekonomisk konferens 2025?

Nyhet publicerad:  2025-12-15

Magnus J Stark, konferensgeneral för Jordbruksekonomisk konferens 2025, fick fyra frågor om känslorna efter väl genomfört evenemang.

Hur sammanfattar du JEK 25?

-Jag är väldigt glad att antalet deltagare fortsätter att öka. Särskilt roligt var det att fler lantbrukare och rådgivare hittade till konferensen i år – många deltog digitalt, men många valde också att komma på plats för att träffa andra, knyta kontakter och få chans till riktiga samtal i pauserna.

Vad minns du starkast?

-Ett starkt minne är när Dennis Grönroos, som pratade om att maxa värdet per hektar med hjälp av specialgrödor, stod sida vid sida med Andreas Grybäck, förvaltare på Kiptuna AB med närmare 1 400 hektar spannmålsproduktion och ett välutvecklat system för att hålla koll på kostnader och utnyttja skalfördelar.

Kontrasten gjorde det tydligt att alla lantbruk inte är på samma plats – och att alla inte vill till samma ställe. Man måste utgå från de resurser man har. Dennis tog som exempel en femhektars gård som omsätter runt 20 miljoner och kan landa på ett resultat på omkring 10 miljoner de bästa åren. Det sätter perspektiv på begreppet potential. Och det var de båda helt eniga om.

Funderade du något över själva konferensens potential?

-Potential har många ansikten, men ett av de viktigaste handlar om samarbete och samtal. Utan samarbetet med deltagarna från 2024 års konferens hade vi inte fått lika många träffsäkra uppslag till årets tema. Och utan talare som är lyhörda, vill samtala och knyta ihop sina slutsatser med de andras, hade upplevelsen av programmet blivit betydligt plattare. Det är därför utvärderingen är så viktig för oss – och varför vi fortsätter tjata om den. Svaren hjälper oss verkligen att bli bättre, steg för steg.

Vad händer nästa år? Det ryktas om ny konferensort …?

-Nästa år flyttar konferensen till Alnarp och hålls sista veckan i november. Då genomförs den i nära samarbete med Partnerskap Alnarp och Centrum för hållbar primärproduktion. Vi ser redan nu framför oss nya möjligheter att bredda perspektiven och knyta ihop fler delar av livsmedelssystemet.