Logga in för att ansöka
  • Senast: 25 juli 2025
  • Placering: Uppsala län, Uppsala

Forskare i markvetenskap

Institutionen för mark och miljö

Om jobbet

En välutvecklad markstruktur (dvs. den rumsliga fördelningen markens fasta material och porer) är avgörande för hållbar växtodling. Markstrukturen påverkas till stor del av aggregering som sker vid mikrobiell nedbrytning av organiskt material. I sin tur påverkar markstrukturen omsättningen av organiskt material i jorden eftersom porsystemet bestämmer mikrobernas tillgång till det organiska materialet och syretillförseln till markens mikrober. Detta projekt handlar om dessa interaktioner.

Den huvudsakliga arbetsuppgiften är att bedriva forskning inom ett FORMAS-finansierat projekt (”Interaktioner mellan markens organiska kol och markens struktur”) som handlar om aggregeringsprocessen samt hur markens porsystem skyddar organiskt material från nedbrytning. I detta projekt ingår bland annat fältprovtagning, genomförande av experiment på laboratoriet, behandling och analys av bilder från röntgentomografi och skrivande av vetenskapliga artiklar.

Din bakgrund 

Vi söker en motiverad person med stort intresse för mark- och miljövetenskap. För att vara behörig att söka krävs doktorsexamen i markvetenskap. Sökande ska ha förmåga att arbeta självständigt och i grupp, ta egna initiativ och ha god kommunikationsförmåga. Arbetsspråket är engelska och goda, både skriftliga och muntliga, kunskaper i engelska är därför ett krav. Erfarenhet av röntgentomografi och bildanalys samt erfarenhet av markkemiskt och markbiologiskt laboratoriearbete är krav.

Vi söker främst en person som avlagt doktorsexamen för högst tre år sedan.

Urval bland de behöriga sökande baseras på: skriftlig ansökan inklusive personligt brev och meritförteckning, personliga referenser, tillräckliga kunskaper i engelska samt en intervju.

Om oss

Institutionen för mark och miljö är ett ledande markvetenskapligt centrum, såväl nationellt som internationellt. Vi forskar om markens egenskaper och grundläggande funktioner, samt studerar hur miljö- och klimatförändringar påverkar marken. Genom forskning, miljöanalys och utbildning bidrar vi med kunskap om framtidens hållbara markanvändning och tar fram nya lösningar som underlag för beslut inom jord- och skogsbruk, samt urbana miljöer. Arbetsmiljön vid institutionen är internationell och vi har ca. 100 anställda.

Forskningen bedrivs inom sju ämnesgrupper med inriktning mot markens näringsomsättning, markkemi, markbiologi, markmekanik och jordbearbetning, biogeofysik, vattenhushållning och vattenkvalitet, samt skogsmarkens biogeokemi. Vi ansvarar för viktig forskningsinfrastruktur i form av markkemiska och markfysikaliska laboratorier, en datortomograf, långliggande försök, en lysimeteranläggning, samt fältforskningsstationerna Lanna och Lövsta som erbjuder infrastruktur för växtodlingsförsök. Inom utbildningen medverkar institutionen inom ca. 30 kurser på grund- och avancerad nivå.

Vi utgör en del av SLU:s Mark-, Vatten- och Miljöcentrum (MVM-centrum), med nära kontakter till miljöanalys och forskning om bl.a. vatten, kretslopp och bioenergi. Verksamheten bidrar till att uppfylla nationella miljö- och klimatmål och FN:s globala hållbarhetsmål. Institutionen är lokaliserad till Campus Ultuna i Uppsala och till Skara. Läs mer om institutionen här (https://www.slu.se/mark).

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba vid SLU på https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/

Placering:

Uppsala

Anställningsform:

Tidsbegränsad anställning 4 månader 

Omfattning:

100%

Tillträde:

Oktober 2025 eller enligt överenskommelse.

Ansökan:

Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan senast 2025-07-25.

Fackliga kontaktpersoner:

https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/

Ansökan
  • Referensnummer
    SLU.ua.2025.2.5.1-2546
  • Publiceringsdatum
    11 juli 2025
  • Sista ansökningsdag
    25 juli 2025
  • Arbetstid
    Dag
  • Befattning
    Anställd/Medarbetare
  • Yrkesområde
    Lärare/forskare
  • Yrkesnivå
    Heltid
  • Anställningsnivå
    Tidsbegränsad anställning
  • Organisationer
    SLU, Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap, Institutionen för mark och miljö
Du behöver logga in eller registrera dig för att ansöka denna tjänst Logga in eller registrera dig

Kontaktpersoner

Verksamhetens kontaktpersoner
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har en nyckelroll i utvecklingen för hållbart liv, grundad i vetenskap och utbildning. Genom vårt fokus på samspelen mellan människa, djur och ekosystem och ett ansvarsfullt brukande av naturresurserna bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling och goda livsvillkor på vår planet. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet. SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden. Vi arbetar för en jämställd och inkluderande arbetsmiljö där öppna samtal mellan människor med olika erfarenheter lägger grunden för vetenskaplighet, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och perspektiv att söka den aktuella anställningen.