Klimatförändringar och bekämpningsmedel
Ett förändrat klimatet kan ha effekt på såväl användningen av bekämpningsmedel som förlusterna av bekämpningsmedel till miljön.
Mer nederbörd och ökad temperatur
Enligt rådande forskning från Rossby Centre vid SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) kommer klimatförändringen bidra till ett mer nederbördsrikt och varmare klimat, varav nederbörd och temperatur förväntas öka mer under vinterhalvåret. Det förväntas också bli vanligare med nederbördstillfällen med hög intensitet. Förändringar i nederbördsmängd och intensitet kan öka utlakningsrisken i form av ökat flöde genom makroporer i marken, eller i form av ytavrinning vid hög intensitet i nederbörden, men detta kan komma att motverkas av att en ökad temperatur medger en snabbare nedbrytningstakt.

Mest indirekta effekter
Klimatförändringen kan ändå bidra till en ökad risk för diffusa förluster av bekämpningsmedel till miljön. Det är troligt att det här blir mestadels ett resultat av indirekta effekter, det vill säga hur klimatförändring kommer att påverka användningen av bekämpningsmedel.
Det finns flera olika tänkbara indirekta effekter av klimatförändring:
- En längre odlingssäsong kan tidigarelägga spridningen av bekämpningsmedel, vilket kan vara gynnsamt då tiden för nedbrytning blir längre, dock kan även höstspridningen förväntas senareläggas på grund av större mängd höstsådda grödor, vilket i sin tur kan göra att utlakningen ökar då nederbörden förväntas öka under höst/vinter.
- Förändringar i markanvändning, förändrade växtföljder och introduktion av nya sorter medför förändrat behov av bekämpningsmedel.
- Högre fuktighet och högre temperaturer kommer att öka trycket från skadegörare, samt förmodligen ge an annan ogräsflora vilket förväntas öka behovet av bekämpningsmedel. Idag används mest ogräsmedel i jordbruket, men ett förändrat klimat kan göra att det kommer att krävas mer insektsmedel och svampmedel i framtiden.
Forskning och rådgivning är otroligt viktiga verktyg när det kommer till att minska användningen av bekämpningsmedel, och än mer i ett förändrat klimat, och det är därför viktigt att börja i ett tidigt skede. Miljöövervakningen av bekämpningsmedel blir fortsatt viktig, och kan behöva utökas med tätare provtagningar, såväl under odlingssäsongen och vinterhalvåret, samt med fler typområden längre norrut i landet.
Läs mer
Kontakt
-
PersonNick Jarvis, professor vid institutionen för mark och miljöBiogeofysik