En kamera riktas mot en person som visar något i fält.
Foto: Lisa Beste

SLU Grogrund i media

Sidan granskad:  2025-07-03

Sedan start har vi presenterat SLU Grogrunds verksamhet både vetenskapligt och populärvetenskapligt. Här hittar du exempel på artiklar och inslag i radio och tv om SLU Grogrund.

Publicitet i media

Vi summerar uppmärksamheten som SLU Grogrund fått i olika medier, i slutet av varje år. Därför har vi ännu ingen lista för just 2025. Vi vill ändå tipsa om de här debattartiklarna från i våras: 

Hans Ramel (ordförande i SLU Grogrunds styrgrupp, ledamot i Riksförbundsstyrelsen Lantbrukarnas Riksförbund), Kristina Yngwe (ordförande för Sveriges Utsädesförening), Kalle Johansson (utvecklingschef hos Sveriges Stärkelseproducenter) och Per Arfvidsson (vice vd på Lantmännen) skrev om SLU Grogrund i ATL 6 maj: "Växtförädling skapar tillväxt och klimatanpassning" och i Svenska Dagbladet 14 maj: ”Svensk mat kräver svensk forskning”.

Grimberg Å. Ärtmjöl i brödet kan minska köttkonsumtionen. SVT Nyheter Skåne, 8/1.

Hammenhag C. Forskarnas uppdrag: Ta fram klimatsmart mat som klarar torka och kraftigt regn. SVT Nyheter Skåne, 8/1.

Hammenhag C. Därför är ärtorna för hårda för soppa: "Kommer aldrig kokas mjuka". Sveriges Radio P4 Jämtland, 18/1.

Johnsson H. Mysteriet: Ärtsoppan hotad - skalet har hårdnat. Sveriges Radio P4 Kalmar, 28/1.

Stefansson J. Markant sortskillnad i jordgubbsförsök. Viola, nr 3.

Hammenhag C. Ärta och fältkrassing: framtidens grödor. Natur & Trädgård, nr 4.

Hammenhag C. Ärter med rätt profil kan bli framtidens protein. Cerealier, nr 4.

Stefansson J. Många sorter när lök och rödbeta provodlas. Viola, nr 4.

Stefansson J. Broccoli och spetskål i odlingsförsök. Viola, nr 5.

Zhu L-H. Raps är framtidens mat – kan ersätta soja. Sveriges Radio P4 Malmöhus, 9/6.

Stefansson J. Varierande framgång med QR-koder i marknadsföring. Viola, nr 9.

Lunner-Kolstrup C, Carlsson A, Johansson E, Rumpunen K. Replik: Alnarp förädlar fortfarande. Smålandsposten, 18/11.

Hofvander P. Gensaxen kan ge nyttigare grödor. Skånska dagbladet, 5/1.

Andersson M. Gensaxen – genvägen till framtidens växter. ATL, 15/1.

Chawade A. Changing crops for a changing world. Science together episode 1, Aventure podcast, 3/2.

SLU Grogrund. Mer baljväxter på tallriken. Lantbruksnytt, 10/2.

Kvarnheden A. Varmare höstar gör bladlössen mer aktiva. Jordbruksaktuellt, 7/3.

Dixelius C. Red clover losses in forage mixtures are linked to soil pathogens – and how far south they are. The microbiologist, 13/4.

Stefansson J. Odlare får hjälp att utvärdera sorter. Viola, 28/4.

Hofvander P. EU-förslag om genredigering blir en rysare. ATL, 17/5.

Hofvander P, Andersson M. Ska EU ändra sig om gensaxen? Forskning & Framsteg, 14/6.

Chawade A. Drönaren – jordbrukets nya medarbetare; Större försök men färre arbetstimmar. Lantbrukets affärer, 21/6.

Hammenhag C, Östberg J, Nieto Esteve A. Morgondagens superärta är redo för skörd. Sydsvenskan, 16/7.

Hammenhag C, Grimberg Å, Hagström G. Regional matkultur. Byrådet, Sveriges radio, 24/7.

Stefansson J. Smakfull provning av jordgubbar. Viola, 28/8.

Hammenhag C. Walk the talk #5: Maten på bordet i ett förändrat klimat. Orkla, 14/9.

Öhlund L, Dixelius C. Mikroorganismer ger ledtrådar till tåligare rödklöver. Greppa Näringens nyheter, 26/9.

Andersson M. Förhandlingar väntar om genredigerade grödor. Lantmannen, 28/9.

Dixelius C. Jakten på roten till rötan. Lantmannen, 24/11.

Grenville-Briggs L. Växtförädling för att grödor ska interagera bättre med mikroorganismer studeras i samverkan mellan universitet och företag. Hållbarhetsforskning i Skåne, rapport Øresundsinstituttet och Sparbanken Skåne, november.

Johansson E, Hammenhag C. Maten år 2010 – hur vi kan äta utan att förstöra planeten. Sveriges radio, 21/12.

Osterman J, Hammenhag C, Öhlund L, Johansson E. Genetisk variation hos rödklöver kartlagd – ett bidrag till framtidens uthålliga och högavkastande vall. Lantbruksnytt, 19 januari.

Hammenhag C. Intervju i På landet podden, 13 april.

Chawade A. Med nyfikenhet som drivkraft mot framtidens växtförädling. Lantmännen.se, 5 maj.

Hofvander P. Gensaxen kan bidra till EU:s gröna giv – om lagen ändras. Curie, 11 maj.

Grimberg Å. Ljus framtid för åkerbönan. Lantbruksnytt, 9 juni.

Grimberg Å. Här läggs grunden för nya sorters åkerbönor. ATL, 13 juni.

Sefansson J, Söderlind M. Nytt projekt ska få bär och grönsaker att smaka mer. Livsmedel i fokus, 14 juni.

Stefansson J, Söderlind M, Johansson E. Odlare av jordgubbar och grönsaker får hjälp att utvärdera sorter. Jordbruksaktuellt, 15 juni.

Andersson M. Spaning: Gensaxen frälsaren som kan ge oss ett giftfritt jordbruk. Agfo.se, 30 juni.

Grimberg Å. Åkerbönan – den nordiska baljväxten. Lantbrukets  affärer, nr 6.

Andersson M. Crispr: När lagstiftningen står i vägen för en hållbar utveckling. Framtidens hållbara matsystem, Heja framtiden, 11 juli.

Stefansson J. Odlare ska få nya insikter. Magasinet Allt om gården, 15 augusti.

Grimberg Å. Vi behöver öka självförsörjningen av livsmedel. Extrakt, 22 september.

Huyn H. 30 medlemmar slöt upp för spetskålsprovning, Piteå-tidningen, 25 september.

Chawade A. Bildanalys – ett redskap för framtida forskning. Lantbrukets affärer, nr 10.

Hammenhag C. Anpassning av grödor ska klara klimatförändringarna: ”Helt avgörande”. SVT Aktuellt, 3 november.

Skytte af Sätra J. Några frågor till … Jonas Skytte af Sätra. Viola, nr 11.

Hofvander P. Forskare tar fram nyttigare grödor med hjälp av “gensaxen”. Sydsvenskan, 30 december.

Hammenhag C. Nystartat svenskt växtförädlingsprogram. Lantmännens 
webb, 11 januari.

Hammenhag C. Projektet Ärtan ska garantera framtidens gröna protein
Livsmedel i Fokus, 11 januari.

Hammenhag C. Projekt ska leda fram till nya mer stabila ärtsorter. Food Supply, 
11 januari.

Hammenhag C. Forskare drar igång växtförädlingsprogram för svenskodlade 
ärtor. FoodMonitor, 11 januari.

Hammenhag C, Persson B. Satsar på växtförädling för svenska ärter. Jordbruksaktuellt, 14 januari.

Hammenhag C. Växtförädling för svenska ärter. Skaraborgsbygden, 
14 januari.

Hammenhag C. Förädling ska ge nya svenska ärtsorter. ATL, 15 januari.

Hammenhag C. Ärtan skall utvecklas i projekt. Lantbruksnytt, 21 januari.

Hammenhag C. Large Increase of Seed Requests from NordGen. NordGens webb, 28 januari.

Hammenhag C. Morgondagens svenska ärter. Miljömagasinet, 22 januari.

Hammenhag C. Må den bästa ärtan vinna. Aftonbladet, 24 januari.

Hammenhag C. Sökes: ärtor som passar Sverige. Lantmannen, 29 januari.

Chawade A, Vallenback P, Henriksson T. Roten till tillväxt och avkastning
Grodden, nr 1.

Öhlund L. Uthålligheten sitter i roten. Grodden, nr 1.

Hammenhag C. Hon samlar på rara ärtor. Skånska Dagbladet, På Landet, 
Norra Skåne, 10 februari.

Hammenhag C. Reportage: Ärtan Väse bidrar till framtidens ärtor. Sveriges 
Radio P4 Värmland, 15 februari.

Gustavsson L, Skytte af Sätra J, Hjalmarsson I. Släktforskning bland 
svenska äpplen. Viola, nr 3.

Hammenhag C. Efterfrågan på växtprotein väcker liv i ärtförädlingen. Land 
Lantbruk, 5 mars.

Johansson E., Grimberg Å. Megatrenderna göder de svenska åkrarna. Dagens 
Industri, 17 mars.

Chawade A. Tekniken överlägsen det mänskliga ögat. Jordbruksaktuellt, 
19 mars.

Hammenhag C. Hon skapar ärtans framtid. Framtidens hållbara matsystem, 
bilaga till Dagens Industri, 14 april.

Marttila S. Ökat intresse för växtförädling. Jordbruksaktuellt, 11 maj.

Chawade A. Drönarsvärmar för ogräsbekämpning. Lantbruksnytt, 27 maj.

Lavin P, Rumpunen K. Sprudlande drycker gav mersmak och stipendium
Piraja, 9 augusti.

Rumpunen K. Extremväder en utmaning för äppelodlarna. SVT Nyheter Skåne, 5 september.

Nilsson J. Tror på rybs som proteinkälla i norr. ATL, 6 september.

Nilsson J. Svenskere vil erstatte soja til grise med rybs og ærter. Landbrugsavisen 
8 oktober.

Projektet Härdiga must- och cideräppelsorter. SLU vill skapa ny äppelsort för cider. Vetenskapsradion Nyheter, 18 november.

Rumpunen K. Vill ta fram cideräpplen som passar svenska förhållanden. Jordbruksaktuellt, 22 november.

Rumpunen K. Beska gener ska ge svenska cideräpplen. Forskning.se, 23 november.

Johansson E. Så får vi tillräckligt med mat i en varmare värld med torka och 
översvämningar. Sveriges Radio P1, 26 november.

Rumpunen K. Forskare odlar fram svenska cideräpplen. Fria Tider, 29 november.

Ingelasdotter J. Här förbättras grödor för att stå emot extremväder. Sydsvenskan, 4 december.

Bengtsson D, Ceplitis A. Stor satsning på svenska bönor. Grodden, nr 2.

Chuanxin S. Skräddarsytt korn kan snart komma ut på marknaden. Cerealier, nr 3.

Johansson E, Kuktaite R. Framtidens mat är både hälsosam och klimatsmart. 
Cerealier, nr 3.

Johansson E. Grogrund ett nav inom växtförädling. Cerealier, nr 3.

Kuktaite R. De utvecklar framtidens smarta vetesorter. Cerealier, nr 3.

Carlsson A. Rybs en framtidsprodukt i Norrland? Norran, 27 mars.

Zhu L-H. Så ska svenskodlad raps bli den nya sojan. Livsmedel i fokus, 5 maj.

Carlsson A, Persson C. Satsning på oljegröda för norra Sverige. Jordbruksaktuellt, 11 maj.

Zhu L-H. Potential för raps som proteinkälla i livsmedel. Jordbruksaktuellt, 19 maj.

Zhu L-H. Ett projekt vid SLU Grogrund för att göra raps godare så det kan användas till mer. Lantbruksnytt, 26 maj.

Skytte af Sätra J. Metoder och tekniker i växtförädlingen. Shaping our Food, 
26 juni.

Zhu L-H. Raps - framtidens proteinkälla? Mat & Klimat, 13 augusti.

Rumpunen K, Jensen J. Klimatet ställer nya krav på äppelodlarna. Extrakt, 
18 augusti.

Grimberg Å. Så så här sent. Sveriges Radio Odla med P1, 31 augusti.

Grimberg Å. Åkerbönan ska bli bättre mat för människor. Vetenskapsradion 
Nyheter, 31 augusti.

Henriksson T. Växtförädlingsprojekt går under jorden. Land Lantbruk, 18 september.

Östbring K, Persson A. Framtidens mat. SVT Vetenskap, 20 september.

Grimberg Å. Här växer framtidens färs. Råd & Rön, 21 september.

Östbring K. Debatt med kocken Niklas Ekstedt. SVT Aktuellt, 21 september.

Zhu L-H. Den globala efterfrågan på protein förväntas vara dubbelt så hög år 
2050. Tillväxt - Handelsbankens kundtidning för skogsägare och lantbrukare, 
25 september.

Grimberg Å. Fattigmaten kan bli framtidens proteingröda. Vetenskapsradion 
På djupet, 13 oktober.

Eriksson D, Andersson M, Jansson S, Nilsson A, Tenning P, Zhu L-H, and 
Åhnberg A. Låt kraften i gensaxen förbättra våra grödor. Svenska Dagbladet,
16 oktober.

Östbring K. Mat som tas fram genom forskning är inte onaturlig. Dagens 
Nyheter Debatt, 18 oktober.

Andersson M. Nobelpris på väg till ditt kök – så skapar gensaxen ny och bättre 
potatis. Sydsvenskan, 25 oktober.

Grimberg Å. Tema frö, Några frågor till ... Viola, 30 oktober.

Andersson M. Gensaxen ska göra det möjligt att utvinna mer protein ur potatis.
Vetenskapsradion Nyheter, 9 november.

Östbring K. Framtidens kött är grönt: en gigantisk omställning. Sydsvenskan, 
14 november.

Andersson M, Hofvander P. Så förbättras grödorna av nobelprisad teknik. Vetenskapsradion På djupet, 1 december.

Garkava-Gustavsson L, Skytte af Sätra J. Sjukdomsresistenta och klimatanpassade äppelsorter. Sveriges Utsädesförenings Tidskrift specialnummer 2020 
- Växtförädling vid SLU, 18 december.

Grimberg Å. På jakt efter den perfekta åkerbönan. Cerealier, nr 1 2019.

Johansson E. Utvinning av växtprotein på Alnarp. ATL, 9 januari.

Johansson E. Klimatstabila grödor i fokus. Lantmannen, nr 2.

Rumpunen K, Gustavsson L. Nya äppelsorter för dryckesförädling. Jordbruksaktuellt, 4 februari.

Rumpunen K, Gustavsson L. Det våras för framtidens äpplen. Livsmedel i Fokus, 5 februari.

Rumpunen K, Gustavsson L, Johansson E. Äpplen för must och cider tas fram av SLU-forskare. Livsmedelsnyheter, 5 februari.

Rumpunen K, Gustavsson L. Forskningsprojekt ska lyfta svensk cider. Beernews, 7 februari.

Rumpunen K, Gustavsson L, Johansson E. SLU vill ha nya äpplen – snabbt. ATL, 12 februari.

Rumpunen K, Gustavsson L. Forskare vill ta fram nya äpplen för must och cider. Lokaltidningen.se, 20 februari.

Rumpunen K. Svenska äppelsorter för cider och must – en verklighet i framtiden. Viola, nr 3 2019.

Rumpunen K. Det våras för svensk cider. Skånska Dagbladet, 26 mars.

Grimberg Å. Nyhetsinslag om hur SLU arbetar med att få åkerbönan att bli en inhemsk proteingröda. Lantbruksnytt webb-TV, 28 maj.

Grimberg Å, Johansson E. Experterna: Detta hindrar ett svenskt proteinskifte. AGFO, 13 juni.

Johansson E. Nu grönskar det för proteinerna. Forskning.se, 19 juni.

Alexandersson E. Nytt forskningsprojekt ska ge friskare grödor. Land Lantbruk, 27 juni.

Kuktaite R, Chawade A, Johansson E. Tåliga vetesorter genom effektivare metoder ska klara extremt klimat. Örebronyheter, 29 juni.

Kuktaite R, Chawade A, Johansson E. Vetesorterna som ska klara ett extremt klimat. Forskning.se, 10 juli.

Johansson E. Ny växtfabrik ska tillverka proteiner till nya produkter. Lokaltidningen.se, 13 juli.

Grimberg Å. Åkerbönan slipas för framtiden. ATL, 17 juli.

Kuktaite R, Chawade A, Johansson E. ”Vi vill utveckla klimatstabilt vete som kan odlas i Sverige”. Landets Fria Syre, 25 juli.

Johansson E. Professorn: Tar för lång tid att ställa om. Sveriges Radio, 13 augusti.

Johansson E. Virtuellt kompetenscentrum – för hållbar livsmedelsproduktion. Butiksnytt, 29 augusti.

Nilsson J. Nyhetsinslag om invigningen av SLU Grogrund. Lantbruksnytt webb-TV, 5 september.

Johansson E. De forskar om grödor som tål framtidens klimat. Land Lantbruk, 28 september.

Johansson E. Växtförädling för framtidens klimat. Månadens Skörd, ICA Kvantum, nr 10.

Hansson J. Hållbar höstsådd – Pågens testodlingar ger resultat. Livsmedel i Fokus, 1 oktober.

Rumpunen K. SLU-försök med nya äpplen till must och cider. Smålandsposten, 5 oktober.

Hansson J. Pågens testodlingar ger mer hållbar höstsådd och bakning. Örebronyheter, 7 oktober.

Åsheim L, Annas P, Samuelsson M. Debatt: Förödande att minska finansieringen av växtförädling. Altinget, 17 december.

Åsheim L, Annas P, Samuelsson M. Regeringen håller väl löftet om stärkt svensk växtförädling? Butiksnytt, 18 december.

Chawade A, Henriksson T. Artificiell intelligens i förädlarens tjänst. Shaping our Food, 19 december.