Äng och betesmark.
Äng och betesmark. Foto: Anders Glimskär

Nationell övervakning av småbiotoper

Sidan granskad:  2025-07-11

Från och med år 2023 ingår ett nytt rikstäckande stickprov för småbiotoper vid både åkermark och betesmark, i samarbete med Jordbruksverket. Detta bygger vidare på erfarenheterna från Remiils småbiotopsövervakning, och de två programmen kompletterar varandra.

Så går övervakningen till

Heltäckande kartering görs i både flygbild och fält, inom rutor med 1 km x 1 km storlek. En mindre rutstorlek används jämfört med Remiil, och istället innehåller stickprovet fler rutor, för att man ska kunna få säkrare resultat för indelning i olika regioner och undertyper av småbiotoper.

All åkermark och betesmark karteras i flygbilder, och dessutom karteras linjeobjekt och åkerholmar som ligger inom åkermarken, eftersom de kan ha en särskilt viktig funktion för att öka variationen av livsmiljöer för växter och djur i åkerdominerade slättlandskap. En fördel med att ta in mer information från flygbilder är att man säkrare kan uttala sig om verkliga förändringar genom att jämföra flygbilder från två olika tidpunkter.

Fältinventeringen fungerar som ett komplement till flygbildstolkningen. Där karteras även småbiotoper som kan vara svåra att se i flygbilder, och fler variabler finns med som beskriver småbiotopernas karaktär och skick.

Följande småbiotopstyper ingår:

  • Åkerholmar och småvatten
  • Diken
  • Stenmurar och stensamlingar med röjningssten
  • Vegetationsremsor och brukningsvägar mellan åkerfält
  • Ängslador och andra jordbruksbyggnader utanför gårdsmiljön

Data

Data finns från 2023 i grundformat som GIS-skikt. Från flygbilder finns polygoner för åkermark och betesmark. Skikt för småbiotopsobjekten finns i olika GIS-format beroende på typ. Data kan också tas fram som tabeller med variabeldata (attribut), arealer och längder för åkermark, betesmark och småbiotopsobjekt.

För tillgång till data, kontakta Anders Glimskär.

Kontakt