Institutionen för husdjurens biovetenskaper

Välkommen till institutionen där vi undervisar och forskar i områden från molekylära mekanismer och mikrobiologi till hela djurens struktur och funktion! Våra huvudsakliga ämnen är anatomi, fysiologi, biokemi, patologi, farmakologi, toxikologi, genetik, avel, immunologi, bakteriologi, virologi, parasitologi, epizootologi, komparativ medicin, livsmedelssäkerhet, bioinformatik och One Health. Vår forskning omfattar produktionsdjur, sällskapsdjur, försöksdjur och vilda djur.

Gör ditt examensarbete hos oss

Vi har årligen en stor mängd projekt tillgängliga

Porträtt med våra forskare

Intervjuer som enkelt förklarar de spännande projekt som pågår hos oss
Axplock från vår forskning

Ta del av vår spännande forskning

Fler intervjuer från HBIO

  • 2025-08-01

    Mellan Etiopien och Sverige: Nytt virus upptäckt i projekt för en enad värld

    Virus är för visso små, men kan orsaka enorma problem ända upp till global nivå. Doktorand Julia Bergholm reser mellan Sverige och Etiopien och hittar på vägen ett helt nytt virus - det nu kallade "Suluviruset". Var kan projektet, som ursprungligen handlar om kalvar, egentligen sluta?
  • 2025-05-02

    Livsviktigt eller dödligt, men när då? Bakteriekunskap till nytta för bönder, samhälle och fjäderfä

    I alla kroppar, djur som människor, finns bakterier. En del av dem är livsviktiga, andra kan orsaka sjukdom och död. Men varför orsakar samma bakteriearter ibland skada och ibland inte? Det undersöker veterinär och doktorand Homayoon Davam i ett projekt om fjäderfä och den välkända bakterien E. coli
  • 2025-06-16

    Myt eller mästare? Islandshästens viktbärande förmåga

    I många år har den lilla islandshästen, sällan större än en ponny, ansetts fullt kapabel att bära stora, vuxna människor. Men, stämmer det verkligen? Och vad avgör hur mycket varje häst kan bära? Det undersöker nu doktorand Denise Söderroos i forskningsprojektet om islandshästens viktbärande förmåga
  • 2025-07-01

    Mer kött på benen

    Många vill dricka komjölk, men färre tänker på vad som händer med alla de kalvar som föds upp bara för att få korna att producera mjölk. Nu undersöks en hållbarare metod som kanske kan visa vägen mot ett samhälle där vi jobbar smartare istället för hårdare och dessutom ökar vår självförsörjningsgrad