
Anna Hessle
Presentation
Jag är husdjursagronom, docent i utfodring inom nötköttsproduktion och anställd vid SLU i Skara sedan 1999. Vid sidan av forskning och viss undervisning är jag samordningsansvarig för SLU Götala nöt- och lammköttsforskning, som är SLU:s forskningsstation för nöt- och lammköttsproduktion. Jag är också chef (biträdande prefekt) för ämnet Nöt- och lammköttsproduktion vid Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd.
Forskning
Min forskning handlar om olika aspekter på näringslära och utfodring hos nötkreatur med särskilt fokus på nötköttsproduktion på naturbetesmarker. Jag gillar tvärvetenskaplig forskning där resultaten har en tydlig tillämpning och användbarhet. Under min doktorandtid, och strax därefter, var mitt forskningsfokus på hur man ska föda upp slaktnöt på naturbetesmarker och kombinera en produktion av högkvalitativa slaktkroppar med en betesdrift som gynnar betenas mångfald av växter och djur. Både i avhandlingsarbetet och i ett par studier därefter har mina forskarkollegor och jag studerat betesbeteende och betesmarkens ekologi.
Därefter har jag arbetat i många olika projekt där jag har varit ansvarig för utfodrings- och produktionsaspekterna hos växande ungnöt, inte bara i betesbaserade system utan också på stall. Ibland har djurens utfodring varit i fokus, men ibland andra saker såsom köttkvalitet, ekonomi, djurvälfärd eller betesburna parasiter.
På senare år har jag lagt alltmer tid åt projekt lite längre från själva djuren. Jag har bland annat arbetat med hållbarhetsindikatorer i svensk köttproduktion och på djurgårdar av skilda slag över hela EU. I ett annat EU-projekt, där jag deltar, är fokus på kommunikation och kunskapsutbyte med syftet att höja kompetensen inom betesdrift.
Samarbetsprojekt pågår hela tiden. För närvarande är jag ansvarig för en gemensam satsning på forskning inom nöt- och lammköttsproduktion med Västra Götalandsregionen och Hushållningssällskapet Sjuhärad. Jag ingår i olika forskarnätverk inom Sverige, inom Norden och inom EU i olika projekt. Min Orcid-adress är https://orcid.org/0000-0002-5195-1186.
Undervisning
Jag föreläser och handleder studentarbeten framför allt inom utbildningarna till husdjursagronom och veterinär.
Externa medel
Under mina drygt 20 år på SLU har jag medverkat i över 70 beviljade ansökningar om externa medel för sammanlagt över 300 mkr, av vilka jag har varit huvudsökande på ansökningar om 57 mkr. Under de senaste tio åren har jag varit huvudsökande på 18 beviljade ansökningar om externa medel, till det sammanlagda värdet av 51 mkr.
Publikationer i urval
- Högberg, N., Hessle, A., Lidfors, L., Enweji, N., Höglund, J. 2021. Nematode parasitism affects lying time and overall activity patterns in lambs following pasture exposure around weaning. Veterinary Parasitology 296, 109500.
- Holmström, K., Kumm, K-I, Andersson, H., Nadeau, E., Arvidsson Segerkvist, K., Hessle, A. 2021. Economic incentives for preserving biodiverse semi-natural pastures with calves from dairy cows. Journal for Nature Conservation 62, 126010.
- Eriksson, S., Ask-Gullstrand, P., Fikse, W. F., Jonsson, E., Eriksson, J-Å., Stålhammar, H., Wallenbeck, A., Hessle, A. 2020. Different beef breed sires used for crossbreeding with Swedish dairy cows – effects on calving performance and carcass traits. Livestock Science 232 doi.org/10.1016/j.livsci.2019.103902, 8 pp.
- Jardstedt, M., Nadeau, E., Nielsen, M. O., Nørgaard, P., Hessle, A. 2020. The effect of feeding roughages of varying digestibility prepartum on energy status and metabolic profiles in beef cows around parturition. Animals doi: 10.3390/ani10030496.
- Kumm, K-I., Hessle, A. 2020. Economic comparison between pasture-based beef production and afforestation of abandoned land in Swedish forest districts. Land 9, 42, doi:10.3390/land9020042.
- Tofastrud, M., Hessle, A., Rekdal, Y., Zimmermann, B. 2020. Weight gain of free-ranging beef cattle grazing in the boreal forest of south-eastern Norway. Livestock Science, in press.
- Segerkvist, K., Höglund, J., Österlund, H., Wik, C., Högberg, N., Hessle, A. 2020. Automatic weighing as an animal health monitoring tool on pasture. Livestock Science 240, 104157.
- Hessle, A., Therkildsen, M., Segerkvist, K. 2019. Beef production systems with steers of dairy and dairy x beef breed based on forage and semi-natural pastures. Animals 9, 1064.
- Hessle, A., Bertilsson, J., Stenberg, B., Kumm, K-I., Sonesson, U. 2017. Combining environmentally and economically sustainable dairy and beef production in Sweden. Agricultural Systems 156, 105-114.
- Hessle, A., Dahlström, F., Bele, B., Norderhaug, A., Söderström, M. 2015. Effects of breed on foraging sites and diets in dairy cows on mountain pasture. International Journal of Biodiversity Science, Ecosystem Services & Management, 10, 334-342.
- Hessle, A., Dahlström, F., Wallin, K. 2011. Alternative production systems for male Charolais cross-bred cattle using semi-natural grasslands. Acta Agriculturæ Scandinavica, Section A - Animal Science 61, 21-33.
- Hessle, A., Kumm, K-I. 2011. Use of beef steers for profitable management of biologically valuable semi-natural pastures in Sweden. Journal for Nature Conservation 19:3, 131-136.