Porträttfoto av Cecilia Hammenhag

Cecilia Hammenhag

Forskare, Docent, Institutionen för växtförädling
Jag forskar om växtförädling för framtidens hållbara livsmedelssystem, med fokus på fältkrassing som ny oljegröda och ärta som proteingröda. Målet är att utveckla grödor och genetiska resurser som stärker livsmedelsförsörjning, bioekonomi och odling i hela Sverige.

Presentation

Jag är docent i växtförädling och leder forskningsprojekt som spänner från domesticering av nya oljegrödor till kvalitetsförbättring av proteingrödor. Genom ett nära samarbete med lantbrukare, industri och genbanker utvecklar jag genetiska resurser och kunskap för att möjliggöra både introduktion av helt nya grödor och förbättring av befintliga grödor.

Ett viktigt inslag i min forskning är att bidra till ett mer aktivt jordbruk i hela Sverige,  dels genom att utveckla grödor för regioner som idag saknar odlingsalternativ, dels genom att möjliggöra en förflyttning av baljväxtodling längre norrut. På så sätt kan odlingssystemen diversifieras, livsmedelsförsörjningen och vår bioekonomi stärkas, och nya möjligheter skapas för lantbruket i olika delar av landet.

Min forskning kombinerar klassiska växtförädlingsmetoder med molekylära analyser, genetik och tvärvetenskapliga samarbeten kring sensorik, biokemi och livsmedelsvetenskap.

Forskning

Mitt övergripande forskningsintresse är hur växters genetiska resurser kan användas för att möta framtidens behov av livsmedel, foder och biobaserade produkter. Två centrala områden är:

  • Fältkrassing (Lepidium campestre) – utveckling av en ny oljegröda anpassad för nordiska odlingsförhållanden. Här kombineras dometicering, växtförädling, genetik och samarbete med industrin för att möjliggöra odling och användning i biodrivmedel och foder.
  • Ärta (Pisum sativum) – förbättring av smak, näringskvalitet och kokbarhet i ärtor, där variationen i både genbanksmaterial och moderna sorter utforskas med molekylära och sensoriska metoder. Forskningen omfattar också agronomiska aspekter med målet att möjliggöra en mer stabil och utökad odling i norra Sverige, där ärta kan bidra till en mer diversifierad växtodling och stärkt proteinförsörjning.

Forskningsprojekt

Undervisning

Jag undervisar på kandidat-, master- och forskarnivå i kurser om växtförädling, genetik och molekylärbiologi.

Pedagogiska meriter

  • Mer än 13 års erfarenhet av undervisning i genetik och växtförädling (SLU och Lunds universitet).
  • Huvudhandledare för projekt-, BSc-, MSc- och PhD-studenter.
  • Aktiv i kursutveckling och pedagogiska initiativ 

Relaterade länkar