
Malin Hultberg
Presentation
Jag har en bakgrund som mikrobiolog och kom till SLU som doktorand 1995. Efter disputationen, där jag arbetade med tillväxtfrämjande bakterier i växtens rotzon, gav jag mig ut i världen utanför universitet och undervisade på olika nivåer, forskade på annat universitet och skrev parallellt populärvetenskap. År 2006 återvände jag till SLU och har sedan dess jobbat med forskning, undervisning och samverkan.
Forskning
Mitt kompetensområde är tillämpad mikrobiologi och odling av organismer som svampar och mikroalger. För närvarande fokuserar min forskning främst på reningsprocesser baserat på vitrötesvampar men jag arbetar också med odlad svamp som livsmedel och dess roll för att öka cirkuläriteten i livsmedelsproduktionen.
Forskningsprojekt
Undervisning
Jag är ansvarig för den mikrobiologiundervisning som riktar sig till trädgårdsingenjörer och tar även del i flera andra kurser som föreläsare bl. a kring växtpatogena bakterier, livsmedelsmikrobiologi och populärvetenskapligt skrivande. Jag handleder och examinerar varje år flera examensarbeten och deltar i doktorandutbildningen både som handledare och i examinationer.
Samverkan
Inom samverkan ligger fokus på trädgårdsvetenskap med inriktning mot livsmedelsproduktion. Trädgårdsnäringen är en mycket viktig aktör i livsmedelsbranschen. Färska produkter som bär, sallad, tomat, gurka och örter är efterfrågade av konsumenten och produktionen är viktig både för livsmedelstryggheten och för en hälsosam livsstil. Produktionen är ofta intensiv och specialiserad och produktens hållbarhet är begränsad. I min roll som universitetslektor med särskilt samverkansuppdrag försöker jag att öka kunskapen om trädgårdsproduktion och vara en länk mellan forskning, produktion och konsument.