Porträttfoto av Matthew Kessler

Matthew Kessler

Projektkoordinator, Lantbrukets teknik och system
Mobiltelefon
+46732683431
Matthew Kessler är facilitator, koordinator och poddare med fokus på livsmedelssystem. Han arbetar med TABLE, ett samarbete mellan universitet inklusive SLU. Hans arbete fokuserar på att sammanföra evidens, värderingar och olika perspektiv för att utforska konkurrerande visioner om framtidens mat.

Presentation

Matthew har över ett decenniums erfarenhet av att arbeta inom hela livsmedelssystemet – från gårdar och kök till klassrum, laboratorier och inspelningsstudior. På TABLE är han programledare, producent och redaktör för Feed: a food systems podcast samt koordinerar evenemang, publikationer och forskarengagemang tvärs över discipliner. Han undervisar också genom gästföreläsningar och workshops som uppmuntrar deltagare att reflektera över värderingar och ingångar i debatten om livsmedelssystem.

Forskning

Eftersom Matthew inte är en traditionell forskare presenteras här några av de projekt han varit engagerad i.

Koordinering

För närvarande (2025–2026) leder Matthew strategisk kommunikation i ett forskningsprojekt finansierat av Kampradstiftelsen: Rethinking the Global Soy Dilemma. Projektet undersöker produktionsplatser i Nord- och Sydamerika, konsumtionsmönster i Sverige och Europa, samt olika vägar för att möta den ökande efterfrågan på soja utan att öka miljöbelastningen.

Matthew var samordnare för det Formas-finansierade projektet (2022–2024) The Future of Meat – storytelling and dialogues for improved decision making. Där producerade och ledde han 9 poddavsnitt, faciliterade dialoger inom universitetet, på gymnasieskolor och med en bredd av intressenter och aktörer.

Podcasts

Feed: A Food Systems Podcast (2021–pågående [>70 avsnitt]) – utforskar om lokala eller globala livsmedelssystem är mer hållbara, vem som har och borde ha makten att forma framtidens mat, och om maten bör vara mer ”naturlig”. Serien innehåller samtal med globala experter från olika bakgrunder.

Meat: The Four Futures (2022–2023 [9 avsnitt]) – undersöker konkurrerande visioner och evidens kring köttets och djurhållningens framtid: inget kött, mindre/bättre kött, alternativa proteiner och effektivt ”kött 2.0”. Genom berättande, fältreportage och analys granskas löften och fallgropar i varje scenario.

Fuel to Fork (2024 [6 avsnitt]) – utforskar den dolda rollen som fossila bränslen spelar i maten vi äter, från diesel i traktorer till gödningsmedel i åkern och plast i förpackningar. Serien, ett samarbete mellan IPES-Food, Global Alliance for the Future of Food och TABLE, undersöker olika visioner för att fasa ut fossila bränslen ur livsmedelssystemet och analyserar avvägningar, utmaningar och möjligheter.

Facilitering

Matthew satt i organisationskommittén för den 5:e Global Food Security Conference som hölls i Leuven, Belgien, i april 2024. Han var även co-moderator vid den 10:e Agri4D-konferensen i Uppsala 2025, och han har faciliterat dussintals fysiska och digitala evenemang och workshops om omstridda frågor i livsmedelssystem.