Sofia Persson
Presentation
Jag har en bakgrund som molekylärbiolog och en doktorsexamen i medicinska vetenskaper från Uppsala universitet, med inriktning på diagnostik och detektion av livsmedels- och vattenburna virus. Parallellt med min forskning arbetar jag som molekylärbiolog vid Livsmedelsverket, där jag huvudsakligen är verksam inom EU:s referenslaboratorium för livsmedelsburna virus.
Forskning
Min forskning fokuserar på virus i vatten, livsmedel och avloppsvatten, med två inriktningar:
1. Utvärdering av nya indikatorer för sjukdomsframkallande virus i vatten
Nuvarande vattenkvalitetsregler bygger på fekala indikatorbakterier som E. coli och intestinala enterokocker, men dessa speglar främst bakterierisker och är inte tillräckligt effektiva för att förutspå risken att bli sjuk av vanligt förekommande virus som exempelvis norovirus (vinterkräksjukevirus), hepatit A virus, adenovirus och rotavirus. Dessa virus orsakar stor sjukdomsbörda världen över, är stabila i miljön och avlägsnas ineffektivt i konventionella reningsverk. I min forskning undersöker jag alternativa markörer som bättre kan förutsäga virusförekomst och smittrisker i vatten.
2. Övervakning av virus i avloppsvatten
Avloppsbaserad övervakning är ett viktigt verktyg för att följa virussjukdomar i samhället och komplettera klinisk testning. Vid SLU och SEEC övervakar vi en rad luftvägsvirus, inklusive SARS-CoV-2, i 19 avloppsreningsverk runt om i Sverige. Inom SEEC arbetar jag med utveckling av visualiseringsverktyg och utvärdering av metoder för att uppskatta antalet invånare som bidrar till avloppsflödet (så kallad populationsnormalisering).
Mina vetenskapliga publikationer finns att hitta på Google Scholar.
Undervisning
Jag har varit huvudhandledare och biträdande handledare åt flera studenter på kandidat- och masternivå vid både SLU och Uppsala universitet. Jag föreläser regelbundet om livsmedels- och vattenburna virus och om validering av diagnostiska metoder.