Porträttfoto av Galia Zamaratskaia

Galia Zamaratskaia

Docent, Matens strukturer och egenskaper
Telefon
+4618672069
Docent i livsmedelsvetenskap. Undersöker faktorer som reglerar livsmedelskvalitet, med fokus på växtbaserade livsmedel, kött och fermenteringsprocesser för att utveckla produkter med förbättrade näringsmässiga och sensoriska egenskaper.

Presentation

Jag tog examen som biolog vid Samara State University (1993) och disputerade i livsmedelsvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet (2004).

Min forskning fokuserar på faktorer som påverkar livsmedelskvalitet, särskilt växtbaserade livsmedel. Jag är också intresserad av livsmedelskonsumtion i relation till människors hälsa.

Jag kommunicerar regelbundet mina forskningsresultat genom vetenskapliga och populärvetenskapliga artiklar samt vid internationella konferenser. Jag har publicerat över 120 vetenskapligt granskade artiklar (h-index 36 i Scopus).

Forskning

Mina forskningsintressen omfattar en detaljerad undersökning av faktorer som påverkar livsmedelsstruktur på mikro- och makronivå och hur dessa relaterar till näringskvalitet, sensoriska egenskaper samt livsmedelskonsumtionens effekter på människors hälsa.

Forskningen inkluderar karakterisering av växtbaserade livsmedel, kött och fermenterade produkter med hjälp av fysikaliska, kemiska och strukturella metoder, med målet att utforma livsmedelsstrukturer med specifika hälso- och sensoriska fördelar. Arbetet omfattar även studier av processdesign för att optimera produktkvalitet och näringsämnens biotillgänglighet, samt utforskning av hållbara livsmedelskällor såsom gamla sädesslag och mindre använda grödor som bovete.

Dessutom sträcker sig forskningen till att förstå interaktionen mellan livsmedelsmikrostrukturer och miljöfaktorer, inklusive nedbrytning och assimilation i människokroppen.

Forskningsprojekt

Undervisning

Exempel på forskarutbildningskurser:

How to communicate science POG0086
How to write and publish scientific papers within molecular sciences PNG0072
Dessa kurser organiseras av forskarskolan Focus on Food and Biomaterials.

Exempel på grundutbildningskurser:

Advanced Human Nutrition LV0136
Animal Food Science LV0108
Dessa kurser ingår i masterprogrammet “Agronom Livsmedel".

 

Handledarerfarenhet:

Handledning av kandidat-, master- och doktorander inom livsmedelsvetenskap och molekylära metoder.
Projekt- och examensarbeten inom områden som växtbaserade livsmedel, kött och fermenterade produkter.


Pedagogiska intressen:

Kommunikation av vetenskap både till studenter och i populärvetenskapliga sammanhang.
Utveckling av kursmaterial med fokus på praktiska och forskningsnära moment.

Akademiska utmärkelser

Honorary Doctorate (Doctor Honoris Causa), Poltava State Agrarian University, Ukraina (2023)