Livsmedelstrygghet i ett förändrat klimat
Livsmedelstrygghet är ett återkommande tema i SLU:s klimatsamtal, där SLU och internationella experter delar insikter om klimatpåverkan, begränsning och anpassning inom jordbruk, ekosystem och samhälle.
Denna artikel publicerades första gången i december 2024.
Livsmedelssäkerhet har varit ett centralt tema i många av de webbseminarier och interna dialoger som hållits av SLU Climate Conversations – en tvärvetenskaplig seminarieserie initierad av SLU:s fyra Future Platforms och SLU Global 2021 för att sammanfalla med lanseringen av IPCC:s (Intergovernmental Panel on Climate Change) AR6-rapporter. Dessa första samtal innehöll föredrag från SLU och internationella forskare, policyspecialister och IPCC-författare inriktade på kärnämnena i dessa klimatförändringsrapporter; den fysikaliska vetenskapliga grunden, begränsning, effekter samt anpassning och sårbarhet.
Av särskild relevans för livsmedelssäkerheten presenterade 2021 års webbinarier bidrag från SLU-forskarna Lotta Rydhmer (om djuravel och genetik för en mer hållbar produktion) och Jennie Barron (om utveckling och omvandling av agroekosystem och landskap genom vatten- och markförvaltning, politiskt engagemang och kapacitetsuppbyggnad). Utöver detta delade många fler SLU-forskare insiktsfulla idéer och diskussioner i virtuella dialoger som också hölls internt för SLU-personal.
Under 2022 värdade serien ett webbinarium med titeln "Hur ska vi anpassa livsmedelsproduktionen under klimatförändringar?" och fick äran att få ett huvudanförande från Debra Roberts, medordförande för IPCC:s arbetsgrupp II som producerade AR6-rapporten om effekter, anpassning och sårbarhet. Debra presenterade en översikt över rapportens viktigaste resultat och betonade särskilt det akuta behovet av att bättre förstå, kommunicera och finansiera anpassningsalternativ för livsmedelssystem. SLU-forskaren Harry Fischer diskuterade också sitt pågående arbete med social sårbarhet och klimatanpassningsstyrning i Himalaya.
Livsmedelssäkerhet har fortsatt att vara ett flitigt diskuterat ämne i senare klimatsamtal, bland annat i den interna dialogen 2023 om "Klimatpåverkan av livsmedelsproducerande djur - vad vet vi och vilka är kunskapsluckorna?" med föredrag av SLU-forskarna Elin Röös och Mikaela Lindberg, och ett webbinarium om "Livsmedelssäkerhet och kopplingen mellan humanitärt samarbete, utveckling och fred". Medan många av dessa samtal som behandlat livsmedelssäkerhet har varit globala till sin natur – ofta med ett specifikt fokus på låg- och medelinkomstländer – riktade serien 2024 också sin uppmärksamhet mot inhemska frågor med den interna dialogen "Hur kan vi producera mat i hela Sverige i skuggan av klimatförändringarna?".
Livsmedelssäkerhet kommer utan tvekan att fortsätta vara ett centralt tema i framtiden, och vi uppmuntrar SLU-forskare att delta – antingen som en del av interna dialoger eller genom att hålla klimatrelaterade samtal som Klimatsamtalen kan främja som associerade evenemang.
Tror du att serien med Klimatsamtal har förbättrat den tvärvetenskapliga dialogen om klimatet inom SLU?
"Under de fyra år som gått sedan starten känner vi att Climate Conversations verkligen har öppnat upp den tvärvetenskapliga dialogen om klimatet inom SLU. Och det är precis den typ av dialog vi borde ha, för att inspirera till nya perspektiv och lösningar för klimatåtgärder", säger Paul.
"Du är varmt välkommen att delta i dialogen som fortsätter i början av nästa år – håll utkik efter våra inbjudningar, eller gå till vår kalender med kommande evenemang på vår webbsida".
//Paul Egan, SLU Future One Healths navkoordinator i Alnarp och koordinator för Climate Conversations-serien på SLU Global.
Kontakt
-
SLU Global