Agronom livsmedel - Masterprogram
Vill du vara med och påverka framtidens livsmedelsförsörjning?
Vill du få en helhetssyn på livsmedelskedjan, processtekniker, matens nutritionsvärden och livsmedelslagstiftningen? Vilka etiska och ekonomiska aspekter finns i en hållbar livsmedelsproduktion? Läs en master i livsmedelsvetenskap och bidra till framtidens livsmedelsförsörjning!
Från minsta molekyl till färdig livsmedelsprodukt - resan till en hållbar livsmedelsproduktion börjar här.
Under utbildningen får du en helhetssyn på livsmedlens produktions- och hanteringskedja. Du får även fördjupad kunskap om råvarornas och baslivsmedlens sammansättning och egenskaper. Dessutom lär du dig hur hantering och förädling av råvaror går till och hur produktionsfaktorer påverkar livsmedlens kvalitet.
I utbildningen kombineras kunskaper inom ämnesområdet med vetenskaplig träning. Utbildningen har även en tydlig anknytning till lantbruksnäringen och livsmedelsbranschen genom studiebesök, gästföreläsningar och näringslivsinriktade projekt.
FAKTA & BEHÖRIGHET
Namn:Agronom livsmedel
Nivå:Masternivå
Språk:Svenska
Omfattning:2 år, 120 hp
Studiestart:HT 2024
Sista anmälan för svenska studenter:2024-04-15
Studieort:Uppsala
Studietakt:Helfart
Studieform:Campus
Antal platser:20
Anmälningskod för svenska studenter:81006
Behörighet:
För att bli antagen till masterprogrammet Agronom livsmedel krävs: - examen på grundnivå omfattande minst 180 hp - minst 90 hp med fördjupning i livsmedelsvetenskap - minst 15 hp kandidatarbete i livsmedelsvetenskap - minst 45 hp agronomprofilerande kurser* - minst 15 hp lantbruksvetenskap - 5 hp djurfysiologi - 5 hp mikrobiologi - kunskaper motsvarande kravet på svenska för grundläggande behörighet på grundnivå - engelska 6 *Kurser med tydligt yrkesrelaterat innehåll för agronomer eller tydlig koppling till den agrara sektorn (anges i utbildningsplanen för kandidatprogrammet Livsmedelsprogrammet). Kraven på särskild behörighet enligt ovan kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper genom utländsk examen eller om motsvarande kunskaper har inhämtats på annat sätt. Kravet på Engelska 6 är uppfyllt av den som har en examen på grundnivå om 180 högskolepoäng från ett svenskt lärosäte. För sökande från nordiska länder och vissa engelskspråkiga länder gäller särskilda regler. Engelska 6 kan också erhållas på andra sätt vilka specificeras på antagning.se/universityadmissions.se. För tillträde till de kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som anges i respektive kursplan.
Examen:
Examen som utbildningen syftar till
Masterprogrammet Agronom livsmedel syftar till en masterexamen med huvudområdet livsmedelsvetenskap. Programmet kan, i kombination med kandidatprogrammet Livsmedelsprogrammet möjliggöra att fordringarna för en agronomexamen uppfylls. Se även under mål (*), examenskrav, innehåll och struktur samt i SLU:s lokala examensordning.
Den student som uppfyller fordringarna för examen får på begäran ett examensbevis. Till examensbeviset knyts benämningen masterexamen med huvudområdet livsmedelsvetenskap (degree of Master of Science (120 credits) with a major in Food Science) alternativt agronomexamen (Degree of Master of Science in Agriculture).
Examenskrav
Masterexamen med huvudområdet livsmedelsvetenskap uppnås efter fullgjorda kursfordringar (godkända kurser) om 120 högskolepoäng (hp), varav minst 90 hp på avancerad nivå med följande krav:
minst 30 hp kurser med fördjupning inom huvudområdet livsmedelsvetenskap (A1N; A1F),
minst 30 hp självständigt arbete (examensarbete) inom huvudområdet livsmedelsvetenskap (A2E).
Därtill ställs krav på avlagd kandidatexamen, yrkesexamen om minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen.
Agronomexamen uppnås efter fullgjorda kursfordringar om 300 högskolepoäng, med följande krav:
minst 90 hp agronomprofilerande* kurser
minst 90 hp i huvudområdet livsmedelsvetenskap på grundnivå med successiv fördjupning inkl. 15 hp självständigt arbete (kandidatarbete, G2E)
minst 60 hp i huvudområdet livsmedelsvetenskap på avancerad nivå inkl. 30 hp självständigt arbete med lantbruksvetenskaplig inriktning (masterarbete, A2E**)
alla obligatoriska kurser***
valbara kurser***
* Programkurser med tydligt yrkesrelaterat innehåll eller tydlig koppling till den agrara sektorn. Anges i utbildningsplanen för Livsmedelsprogrammet och masterprogrammet Agronom livsmedel.
**Anges i utbildningsplanen för masterprogrammet Agronom livsmedel.
***Anges i utbildningsplanen för Livsmedelsprogrammet och masterprogrammet Agronom livsmedel.
30 hp av de valbara kurserna kan ersättas av, för agronomexamen relevanta, kurser inom ämnesområdena: lantbruksvetenskap, livsmedelsvetenskap, biologi, markvetenskap, ekonomi, landsbygdsutveckling, husdjursvetenskap. Dessutom kan ytterligare valbara kurser ersättas av kurser inom inriktningens huvudområde/-n om de är relevanta för agronomexamen. Utöver det kan 15 hp i agronomexamen utgöras av valfria kurser.
INNEHÅLL
Programmet leder till en agronomexamen med fördjupning inom livsmedelsvetenskap. Du kan även välja att ta ut en generisk master i livsmedelsvetenskap.
Programmet inleds med en större tematisk kurs om projektledning som du läser tillsammans med studenter från de andra agronomprogrammen. Du förbereds inför din roll som agronom med fokus på kompetens inom projektledning och ledarskap. Därefter ges möjlighet till fördjupning och specialisering inom de olika livsmedelsområdena vegetabiliska och/eller animaliska livsmedelsprodukter samt näringslära.
Utbildningen avslutas med ett examensarbete (30 hp). Här får du möjlighet att fördjupa dig i en aktuell naturvetenskaplig frågeställning inom livsmedelsvetenskap med lantbruksvetenskaplig inriktning.
Utbildningen har en tydlig anknytning till lantbruksnäringen och livsmedelsbranschen genom studiebesök, gästföreläsningar och näringslivsinriktade projekt.
Du får grundläggande färdigheter integrerat i ämneskurser och i examensarbetet. Förmågan att kommunicera muntligt och skriftligt övas och utvecklas i dialog med olika grupper och i olika former genom hela utbildningen. Som en viktig förberedelse för yrkeslivet får du insikt om projektplanering och projektledning och tillfällen att utveckla dessa förmågor. Förmåga att kritiskt och systematiskt integrera kunskap tränas i komplexa problemställningar som särskilt rör livsmedelsproduktionens och livsmedelsförädlingens hållbara utveckling och deras inverkan på den omgivande miljön.
Du får möjlighet till en egen specialisering via valbara kurser. Vid SLU finns även kurser inom flera olika ämnen som kan läsas på programmets valbara terminer, exempelvis miljövetenskap, juridik, ekonomi och historia. Kurser ges både på engelska och svenska.
Du hittar programmets kurser under fliken ”ramschema” som finns längre ned på denna sida
KARRIÄR
Vad kan jag bli?
Du kan se fram emot goda framtidsutsikter på arbetsmarknaden, då livsmedelssektorn är den tredje största industrin i Sverige. Med en examen från programmet kan du arbeta vid internationella, nationella eller regionala myndigheter, icke-statliga organisationer eller nationella och multinationella företag. Du kan också välja att fortsätta dina studier mot en doktorsexamen.
Med en masterexamen i livsmedelsvetenskap eller en livsmedelsagronomexamen får man ofta en projektledande position, till exempel som:
hållbarhetsansvarig
marknadsansvarig
livsmedelsinspektör
kvalitetskontroller
kvalitetsexpert
projektledare
forskare
konsult
certifieringsinspektör
produktutvecklare
Bland våra alumner finns många med en karriär inom hållbarhetsfrågor, produktkvalitet och marknadsföring och de har ofta nått chefspositioner.
Programkod: NM034
Fastställd av: Utbildningsnämnden, 2023-05-25 Reviderad: 2024-01-12 Reviderad av: Programnämnden för utbildning inom naturresurser och jordbruk SLU ID: SLU.ua.2024.3.1.1-88 Utbildningsplanen gäller från: HT 2024 Ansvarig programnämnd: Programnämnden för utbildning inom naturresurser och jordbruk
Behörighetskrav
För att bli antagen till masterprogrammet Agronom livsmedel krävs:
examen på grundnivå omfattande minst 180 hp
minst 90 hp med fördjupning i livsmedelsvetenskap
minst 15 hp kandidatarbete i livsmedelsvetenskap
minst 45 hp agronomprofilerande kurser*
minst 15 hp lantbruksvetenskap
5 hp djurfysiologi
5 hp mikrobiologi
kunskaper motsvarande kravet på svenska för grundläggande behörighet på grundnivå
engelska 6
*Kurser med tydligt yrkesrelaterat innehåll för agronomer eller tydlig koppling till den agrara sektorn (anges i utbildningsplanen för kandidatprogrammet Livsmedelsprogrammet).
Kraven på särskild behörighet enligt ovan kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper genom utländsk examen eller om motsvarande kunskaper har inhämtats på annat sätt.
Kravet på Engelska 6 är uppfyllt av den som har en examen på grundnivå om 180 högskolepoäng från ett svenskt lärosäte. För sökande från nordiska länder och vissa engelskspråkiga länder gäller särskilda regler. Engelska 6 kan också erhållas på andra sätt vilka specificeras på antagning.se/universityadmissions.se.
För tillträde till de kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som anges i respektive kursplan.
Innehåll
Utbildningen till agronom och agronomens roll
Utbildningen till agronom är en 5-årig yrkesutbildning som, genom en kombination av ett kandidat- och ett masterprogram, innefattar studier på såväl grund- som avancerad nivå.
Agronomer har kvalificerad kompetens om lantbrukssektorn som inkluderar hela livsmedelsproduktionskedjan och den sociala och ekonomiska utvecklingen av landsbygden och deras roll i samhället. Agronomer har en god förståelse för hur våra naturresurser nyttjas bäst för en miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling. Agronomer bidrar till att utveckla landsbygdens och lantbrukens förmåga att försörja samhället med livsmedel samt andra varor och tjänster.
Agronomer kombinerar lantbruksvetenskaplig kunskap och akademisk ämneskompetens med relevanta yrkesfärdigheter. De arbetar i samverkan med andra aktörer, såväl nationellt som internationellt, med kvalificerade tillämpningar inom lantbrukssektorn. Agronomer utbildas inom inriktningarna ekonomi, djur, landsbygdsutveckling, livsmedel eller mark och växt. Gemensamt för alla inriktningarna är tre obligatoriska, agronomgemensamma kurser samt praktikkurserna för agronomer och den lantbruksvetenskapliga inriktningen på det avslutande examensarbetet år 5. I utbildningen kombineras spetskompetens inom ämnesområdet med vetenskaplig träning och en bred systemförståelse av lant- och vattenbrukssektorn och naturresursernas nyttjande i ett hållbart samhälle.
Beskrivning av masterprogrammet
Masterprogrammets huvudsyfte är att i kombination med kandidatprogrammet Livsmedelsprogrammet möjliggöra att fordringarna för en agronomexamen med inriktning mot livsmedelsvetenskap uppfylls. Programmet möjliggör också en masterexamen. Programmet förbereder studenten inför sin roll som agronom genom fördjupade studier inom huvudområdet livsmedelsvetenskap med tillämpningar inom den agrara sektorn.
Utbildningen till livsmedelsagronom ger en god förståelse för lant- och vattenbruk och hur våra naturresurser nyttjas bäst för en miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbar livsmedelsproduktion. Efter genomgången utbildning har studenten en helhetssyn på livsmedlens produktions- och hanteringskedja, samt väsentligt fördjupad kunskap om råvarornas och baslivsmedlens sammansättning och egenskaper, deras hantering och förädling och hur produktionsfaktorer påverkar livsmedlens kvalitet. Programmet ger en avancerad naturvetenskaplig utbildning och syftar till att ge en fördjupning inom huvudområdet livsmedelsvetenskap. Det finns möjlighet till fördjupning inom human nutrition, livsmedelslagstiftning och kvalitetsledning, samt de olika livsmedelsområdena vegetabiliska och/eller animaliska livsmedelsprodukter. Samhällsvetenskapliga perspektiv inom livsmedelssektorn förmedlas genom kurser i företagsekonomi och livsmedelsetik.
Examensarbetet för agronomer (30 hp) avslutar hela utbildningen. Problemformuleringen ska relatera till lantbrukssektorns komplexa system av resurser och värdeskapande processer. Studenten ska visa god kunskap inom lantbruksvetenskap och inom livsmedelsvetenskap samt integrera ämnena i sitt självständiga arbete.
Utbildningen har en tydlig anknytning till lantbruksnäringen genom studiebesök, gästföreläsningar och näringslivsinriktade projekt. Kvalificerad praktik, som kan göras hos organisationer, myndigheter och företag, ger studenten möjlighet till förståelse för lantbrukssektorns komplexa system. Vetenskapligt förhållningssätt och vetenskapliga metoder tränas genom att SLU:s breda forskning nyttjas i föreläsningar och handledning.
Generella färdigheter integreras i ämneskurser genom utbildningen och i examensarbetet. Förmågan att kommunicera muntligt och skriftligt övas och utvecklas i dialog med olika grupper och på olika sätt genom hela utbildningen. Samarbete i grupp tränas i både inom- och tvärvetenskapliga sammanhang. Som en viktig förberedelse för yrkeslivet ges studenten insikt om projektplanering och projektledning och tillfällen att utveckla dessa förmågor. Förmåga att kritiskt och systematiskt integrera kunskap tränas i komplexa problemställningar som särskilt rör lantbrukets hållbara utveckling.
Inom programmet finns möjlighet till egen profilering. Det finns möjligheter att förlägga en termin eller ett läsår till något av SLU:s partneruniversitet i världen. Programmet ges på svenska men flera av kurserna ges på engelska.
I enlighet med SLU:s övergripande riktlinjer för lika villkor, präglas en väl fungerande studiemiljö av öppenhet, jämställdhet och inkluderande. Detta befrämjar ett klimat som tar tillvara den mångfald som anställdas och studenters olika bakgrund, livssituation och kompetens tillför.
Kurser i programmet (studieplan)
Kurser i fetstil är obligatoriska för agronomexamen.
* = agronomprofilerande kurs (kurs med tydligt yrkesrelaterat innehåll eller tydlig koppling till den agrara sektorn)
**En av kurserna Plant Food Science och Animal Science krävs för agronomexamen
Lantbruksvetenskap 2 - tvärvetenskapliga perspektiv 15 hp* LB A1N Food Law and Quality Management 7,5 hp* LV A1N
Advanced Human Nutrition 7,5 hp LV A1N Plant Food Science, 15 hp*,** LV A1N Animal Food Science, 15 hp*,** LV A1N
År 2
Ekonomistyrning inom livsmedelsproduktion, 7,5 hp* FÖ GXX
Food Ethics 7,5 hp LV/HV A1N
Research Training in Food Science 15 hp LV A1N Självständigt arbete i livsmedelsvetenskap för agronomer, 30 hp LV A2E
Ytterligare valbara kurser
Kvalificerad agronompraktik 1, 7,5hp* LB AXX
Kvalificerad agronompraktik 2, 7,5hp* LB AXX
20th Century Agricultural Economy and Politics 7,5hp* LB A1N
Agroecology: Working with the complexity of farming systems 7,5hp* LB A1N
Förändringar i studieplanen kan ske under utbildningens gång. Beslut om ev. förändringar fattas i god tid inför kommande läsår.
För varje kurs i programmet finns en kursplan som anger vad som specifikt gäller för den kursen. Detaljerad information om när kurserna ges finns på SLU:s studentwebb.
Mål
Allmänna mål
De allmänna målen för utbildning på grund- respektive avancerad nivå finns beskrivna i högskolelagen, 1 kap. §§ 8-9.
Mål för masterexamen*
I enlighet med bilaga till förordning för Sveriges lantbruksuniversitet ska studenten uppfylla följande mål för masterexamen:
Kunskaper och förståelse
visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet såväl brett kunnande inom området som väsentligt fördjupade kunskaper inom vissa delar av området samt fördjupad insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete, och
visa fördjupad metodkunskap inom huvudområdet för utbildningen.
Färdigheter och förmåga
visa förmåga att kritiskt och systematiskt integrera kunskap och att analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer även med begränsad information,
visa förmåga att kritiskt, självständigt och kreativt identifiera och formulera frågeställningar, att planera och med adekvata metoder genomföra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar och därigenom bidra till kunskapsutvecklingen samt att utvärdera detta arbete,
visa förmåga att i såväl nationella som internationella sammanhang muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa i dialog med olika grupper, och
visa sådan färdighet som fordras för att delta i forsknings- och utvecklingsarbete eller för att självständigt arbeta i annan kvalificerad verksamhet.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete,
visa insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används, och
visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling.
* Målen för en agronomexamen finns i bilaga till förordning för Sveriges lantbruksuniversitet.
Examen
Examen som utbildningen syftar till
Masterprogrammet Agronom livsmedel syftar till en masterexamen med huvudområdet livsmedelsvetenskap. Programmet kan, i kombination med kandidatprogrammet Livsmedelsprogrammet möjliggöra att fordringarna för en agronomexamen uppfylls. Se även under mål (*), examenskrav, innehåll och struktur samt i SLU:s lokala examensordning.
Den student som uppfyller fordringarna för examen får på begäran ett examensbevis. Till examensbeviset knyts benämningen masterexamen med huvudområdet livsmedelsvetenskap (degree of Master of Science (120 credits) with a major in Food Science) alternativt agronomexamen (Degree of Master of Science in Agriculture).
Examenskrav
Masterexamen med huvudområdet livsmedelsvetenskap uppnås efter fullgjorda kursfordringar (godkända kurser) om 120 högskolepoäng (hp), varav minst 90 hp på avancerad nivå med följande krav:
minst 30 hp kurser med fördjupning inom huvudområdet livsmedelsvetenskap (A1N; A1F),
minst 30 hp självständigt arbete (examensarbete) inom huvudområdet livsmedelsvetenskap (A2E).
Därtill ställs krav på avlagd kandidatexamen, yrkesexamen om minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen.
Agronomexamen uppnås efter fullgjorda kursfordringar om 300 högskolepoäng, med följande krav:
minst 90 hp agronomprofilerande* kurser
minst 90 hp i huvudområdet livsmedelsvetenskap på grundnivå med successiv fördjupning inkl. 15 hp självständigt arbete (kandidatarbete, G2E)
minst 60 hp i huvudområdet livsmedelsvetenskap på avancerad nivå inkl. 30 hp självständigt arbete med lantbruksvetenskaplig inriktning (masterarbete, A2E**)
alla obligatoriska kurser***
valbara kurser***
* Programkurser med tydligt yrkesrelaterat innehåll eller tydlig koppling till den agrara sektorn. Anges i utbildningsplanen för Livsmedelsprogrammet och masterprogrammet Agronom livsmedel.
**Anges i utbildningsplanen för masterprogrammet Agronom livsmedel.
***Anges i utbildningsplanen för Livsmedelsprogrammet och masterprogrammet Agronom livsmedel.
30 hp av de valbara kurserna kan ersättas av, för agronomexamen relevanta, kurser inom ämnesområdena: lantbruksvetenskap, livsmedelsvetenskap, biologi, markvetenskap, ekonomi, landsbygdsutveckling, husdjursvetenskap. Dessutom kan ytterligare valbara kurser ersättas av kurser inom inriktningens huvudområde/-n om de är relevanta för agronomexamen. Utöver det kan 15 hp i agronomexamen utgöras av valfria kurser.
Övrig information
Allmänna bestämmelser för utbildning på grund- och avancerad nivå
Mer information om terminstider, examination, tillgodoräknande, antagning till senare del av program finns i regelsamlingen för utbildning på grund- och avancerad nivå på SLU:s studentwebb.
Möjlighet till fortsatta studier
Den student som har fullgjort utbildningen på programmet med avlagd agronomexamen och/eller masterexamen har möjlighet att fortsätta sina studier på forskarnivå.
Och vad är en agronom? En agronom arbetar med hållbar matproduktion och är experter på hur mat produceras och på vad som krävs för att göra det på ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbart sätt. Läs mer om agronomexamen och vad en agronom gör här.
Att vara student handlar inte bara om hårda studier. På våra campus har vi ett aktivt studentliv med kårer, nationer och en mängd olika aktiviteter.
Uppsala
Det här är Uppsala – Sveriges fjärde största stad, en utpräglad studentstad och här hittar du SLU:s största campus. Uppsala har otroligt mycket att erbjuda dig som student. Med två universitet i staden blir studentlivet mycket levande och en stor del av stadens invånare är studenter.
Fråga oss om: att läsa kurser eller program, vilken utbildning som passar dig, hur du bygger den för att nå dit du vill, din studiesituation samt få stöd i dina karriärval.