ARBETA MED KLIMAT- OCH MILJÖSMART PRODUKTION AV GRÖDOR.
Framtidsbransch med hög efterfrågan: Trädgårdsbranschen erbjuder stabila jobbmöjligheter med avancerad teknik och höga produktionsstandarder.
Mångsidiga karriärvägar: Utbildningen öppnar dörrarna till varierade anställningar inom bland annat gröna näringar eller som egen företagare och även till ett rikt utbud av fortsatta studier.
Hållbarhetsfokus: Utbildningen fokuserar på hållbar odling av både mat och gröna växter för att möta framtidens utmaningar inom jordbruk och trädgårdsbranschen.
Vill du ansvara för professionell och hållbar odling av närproducerad mat eller växter för gröna miljöer? Då ska du bli trädgårdsingenjör.
Programinformation
En konkurrenskraftig, klimat- och miljösmart produktion av inhemskt odlade växter är ett av flera viktiga områden där du kan bidra som trädgårdsingenjör. Utbildningen är en heltäckande yrkesutbildning där fokus är produktionsodling av nischgrödor som grönsaker i växthus och på friland, frukt och bär, och växter till plantskolor.
Programmet ger dig en blandning av teoretiska och praktiska färdigheter som behövs för att arbeta med kommersiell odling. Grundläggande kurser i naturvetenskapliga ämnen som botanik, kemi, marklära och växtfysiologi ger dig en förståelse för hur växter fungerar och förutsättningarna för odling. Kunskaperna använder du i praktiken under odlingsmomenten under programmet, liksom olika aspekter på teknik som krävs för de högteknologiska produktionssystemen. Du lär dig planera och tillämpa odling från frö till färdig produkt och hur kvaliteten bibehålls från produktion till konsumtion. Dessutom ingår ämnen som företagsekonomi och marknadsföring och möjligheter till praktik inom både företag och akademisk forskning.
Utbildningen leder till en yrkesexamen och ger goda möjligheter till arbete direkt efter avslutad utbildning. Jobben hittar du bland annat hos odlare av livsmedel, på plantskola, inom handel och distribution, skötsel av planteringar, rådgivning, eller som egen företagare.
Programmet ger också möjlighet till hortonomexamen efter fortsatta studier på masterprogrammen Horticultural Science eller Plant Biology for Sustainable Production. Det ger också tillgång till ett brett utbud av SLU:s andra gröna mastersprogram och många slags biologiutbildningar på andra lärosäten.
Från och med hösten 2021 leder programmet till en treårig trädgårdsingenjörsexamen.
• Matematik B
• Naturkunskap B*
• Samhällskunskap A
* Biologi A + Kemi A + Fysik A ersätter Naturkunskap B
Kravet på särskild behörighet kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper från nuvarande eller tidigare svensk skola. Kravet är också uppfyllt om motsvarande kunskaper har inhämtats på annat sätt.
För tillträde till de kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som anges i kursplanen för varje enskild kurs.
Examen:
Examen som utbildningen syftar till
Trädgårdsingenjörsprogrammet – odling syftar till en trädgårdsingenjörsexamen som är en yrkesexamen.
Ytterligare examina kan vara möjliga, om kraven för dessa uppfylls. Se examenskrav samt SLU:s lokala examensordning.
Den student som uppfyller fordringarna för examen får på begäran ett examensbevis. Till examensbeviset knyts benämningen trädgårdsingenjörsexamen (Degree of Bachelor of Science in Horticultural Management).
Examenskrav
Trädgårdsingenjörsexamen uppnås efter fullgjorda kursfordringar (godkända kurser) om 180 högskolepoäng (hp) med följande krav:
120 hp obligatoriska programkurser (G1N; G1F)
45 hp valbara programkurser (varav minst en G2F)
15 hp självständigt arbete inom trädgårdsvetenskap (kandidatarbete/ G2E).
Innehåll
Utbildningen börjar med en introduktion till botanik där du lär känna olika växtslag, följt av en introduktion till ämnet kemi. Därefter följer grundläggande kurser i odling och introduktion till ämnet trädgårdsvetenskap. Du får en bild av vilka aktörer som finns på trädgårdsmarknaden och läser marknadsföring.
Undervisningsformerna varierar mellan föreläsningar, laborationer, exkursioner, gruppövningar och projektarbeten. Ämnet trädgårdsvetenskap introduceras och du får klart för dig vilka aktörer som finns på trädgårdsmarknaden. Du lär känna olika växtslag och får grunder i växtbiologi, växtskydd, kemi, marklära samt ekonomi.
I programmet läser du kurser om odling och användning av trädgårdsväxter och hållbara odlingssystem i trädgårdsföretag. Det tredje året kan du välja att fördjupa dig i odlingssystem i växthus och på friland, eller i kvalitet, utveckling och marknadsföring av trädgårdsprodukter. Du kan välja en praktikkurs under utbildningen som ger dig värdefulla erfarenheter och kontakter i yrkeslivet. Utlandsstudier är möjliga under tredje året. Utbildningen avslutas med ett självständigt arbete.
Alnarp – nära både naturen och städerna
Studerar du på SLU i Alnarp får du det bästa av två världar. Här finns ett grönt och levande campus med stark gemenskap, mitt i en region där Malmö, Lund och Köpenhamn bara ligger en kort resa bort. Som student har du alltså både lugnet på campus och allt storstäderna har att erbjuda – inom räckhåll.
Efter utbildningen förstår du hur marknad och företag fungerar och kan ta tillvara på landsbygdens och stadens odlingsförutsättningar. Du kan till exempel jobba som:
odlingsansvarig på odlingsföretag, plantskola eller offentlig verksamhet
produktutvecklare inom gröna näringar och livsmedelsindustri
Möt några av våra studenter och få en inblick i varför de valt att plugga trädgårdsingenjör – odling. Se filmen och upptäck möjligheterna inom framtidens hållbara odling!