MAGISTERPROGRAM

Livsmedelstillsyn

MAGISTEREXAMEN MED HUVUDOMRÅDET LIVSMEDELSVETENSKAP.
  • Fördjupa dig i livsmedelssäkerhet och lär dig hur tillsyn säkerställer kvaliteten i hela livsmedelskedjan.
  • Kombinera natur- och samhällsvetenskapliga perspektiv för att förstå och påverka livsmedelstillsynens roll i samhället.
  • Studera på distans med flexibel undervisning som passar både yrkesverksamma och nyutexaminerade.
  • Start: 1 september 2025
  • Omfattning: 1 år (60 hp)
  • Studieort: Distans

Tycker du att säkra livsmedel ska vara en förutsättning för alla? Vill du veta vad som påverkar kvalitén hos livsmedel? Då är magisterprogrammet i livsmedelstillsyn något för dig!

Programinformation

Vill du förstå för vilka faktorer som påverkar kvaliteten och egenskaperna hos olika livsmedel? Magisterprogrammet i livsmedelstillsyn ger dig fördjupade kunskaper om och förståelse för livsmedelstillsyn, livsmedelssäkerhet och livsmedelshygien. Vilka faktorer är det som påverkar och förändrar kvaliteten och egenskaperna hos livsmedel? Du får också lära dig vad som påverkar hur livsmedelstillsyn bedrivs i Sverige. Säkra livsmedel är en förutsättning för alla medborgare. Därför är det viktigt att de som bedriver tillsynen har grundliga kunskaper om och stor förståelse för såväl framställning som tillagning av livsmedel, liksom för förvaltning och tillsyn.

Utbildningen motsvarar heltidsstudier. Undervisningen inkl. obligatoriska moment kommer att ske under dagtid på distans.

Namn: Livsmedelstillsyn - magisterprogram
Nivå: Grundnivå
Språk: Svenska
Omfattning: 1,0 år , 60.0 hp
Studiestart: HT 2025

Sista anmälan för svenska studenter: 2025-04-15

Studieort: Uppsala
Studietakt: Helfart
Studieform: Distans
Antal platser: 20
Anmälningskod för svenska studenter: 81111

Behörighet:

För att bli antagen till magisterprogrammet Livsmedelstillsyn krävs:

• grundläggande behörighet: examen på grundnivå omfattande minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen

• särskild behörighet: fördjupning omfattande 90 hp inom något av följande ämnen/utbildningsområden:

  • biologi

  • husdjursvetenskap

  • livsmedelsvetenskap

  • nutrition

  • folkhälsovetenskap

  • medicin

  • miljövetenskap

  • kemi

  • mat- och måltidsvetenskap

  • kostvetenskap

Kravet på särskild behörighet är även uppfyllt av den som har en yrkesexamen som veterinär, biomedicinsk analytiker eller som dietist.

Dessutom krävs kunskaper motsvarande kravet på svenska för grundläggande behörighet på grundnivå och Engelska 6.

Kraven på särskild behörighet enligt ovan kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper genom utländsk examen eller om motsvarande kunskaper har inhämtats på annat sätt.

För tillträde till de olika kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som föreskrivs för varje enskild kurs.

Examen:

Examen som utbildningen syftar till

Magisterprogrammet Livsmedelstillsyn syftar till en magisterexamen med huvudområdet livsmedelsvetenskap. Magisterexamen är en generell examen. Se även SLU:s lokala examensordning.

Den student som uppfyller fordringarna för examen får på begäran ett examensbevis. Till examensbeviset knyts benämningen magisterexamen med huvudområdet livsmedelsvetenskap (degree of Master of Science (60 credits) with a major in Food Science).

Examenskrav

Magisterexamen med huvudområdet livsmedelsvetenskap uppnås efter fullgjorda kursfordringar (godkända kurser) om 60 högskolepoäng (hp), varav minst 45 hp på avancerad nivå med följande krav:

  • minst 15 hp kurser med fördjupning inom huvudområdet livsmedelsvetenskap (A1N; A1F),

  • minst 15 hp självständigt arbete (examensarbete) inom huvudområdet livsmedelsvetenskap (A1E).

Därtill ställs krav på avlagd kandidatexamen, yrkesexamen om minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen.

Innehåll

Magisterprogrammet i livsmedelstillsyn inleds med en kurs i livsmedelsteknologi som ger en grund för de vidare studierna på programmet. I de efterföljande kurserna behandlas både natur- och samhällsvetenskapliga aspekter på livsmedelskontroll. De naturvetenskapliga kurserna omfattar livsmedelshygien, livsmedelsmikrobiologi, livsmedelsteknologi, livsmedelssäkerhet och kvalitetsledningssystem.

I de samhällsvetenskapliga delarna av utbildningen ingår kommunikation, kontrollmetoder, statskunskap särskilt inriktat på förvaltning och myndigheter samt beslutsfattande, myndighetsutövning och livsmedels- och förvaltningslagstiftning.

Livsmedelsprogrammets huvudområden är

  • livsmedelsvetenskap
  • miljövetenskap.

Utbildningen avslutas med ett självständigt arbete (examensarbete) om 15 högskolepoäng. Syftet med det självständiga arbetet är att du ska tillämpa dina kunskaper om livsmedelskontroll i kombination med din bakgrundskunskap.

Kurser i programmet

- Livsmedelsteknologi med introduktion till livsmedelstillsyn, 15 hp
- Livsmedelshygien, 15 hp
- Kommunikation och myndighetsutövning, 15 hp
- Självständigt arbete inom programmet livsmedelstillsyn, 15 hp

Karriär

Efter utbildningen kan du arbeta inom livsmedelstillsyn som exempelvis livsmedelsinspektör. Du kan också fortsätta att studera mot en licentiat- eller doktorsexamen. 

Examen

Magisterexamen med huvudområdet livsmedelsvetenskap.