Hoppa till huvudinnehåll

SLU Centrum för biologisk mångfald, CBM

CBM bidrar till nya och oväntade perspektiv på betydelsen av biologisk mångfald för människor och samhällen.

Nyheter från CBM

 • 18 september 2023

  MKB-dagen 2023

  Hörsal med åhörare. Foto. Konferensen MKB-dagen har länge varit den självklara mötesplatsen för de som jobbar med miljöbedömning och MKB-relaterade frågor inom myndighet, bransch och akademi. I år anordnas dagen den 26 oktober online.
 • 04 juli 2023

  Trafikverket testar AI i kampen mot lupiner

  En bil vid en vägkant på mindre väg, med en kamera monterad på bakrutan. Foto, Under två veckor före midsommar åkte en bil omkring i Heby och Enköping med omnejd med en speciell utrustning. På bakrutan satt en kamera, och tanken är att detta ska bidra till det senaste verktyget i kampen mot invasiva arter längs våra vägar: AI-kameror som ”tränas” att känna igen blomsterlupiner och andra invasiva arter.
 • 21 juni 2023

  En sked för den biologiska mångfalden...

  Ett bord på en gräsmatta med kastrulle, bunkar och pannor. En man står och rör i en gryta, bakom hono en kvinna som talar i en mikrofon. Personer som står och lyssnar. Foto. När EU:s jordbruks- och fiskeriministrar var på ett besök på SLU:s forskningsanläggning, var ett spannmålsprojekt vid SLU Centrum för biologisk mångfald en av de verksamheter som visades upp. Ministrarna fick smaka på en uppgraderad gröt – gjord på kulturspannmål.

MK23 - anmälan öppen

Mångfaldskonferensen 2023: "En global räddningsplan. Det globala ramverket för biologisk mångfald – konsekvenser för Sverige". Läs mer om konferensen och anmäl dig här.

Senaste numret av Biodiverse

Biodiverse nummer 2/23 handlar om kulturpräglad natur och biologiskt kulturarv. Anna Westin och Tommy Lennartsson är gästredaktörer.

Sjätte boken i serien om trädens liv

Nu är boken om eken här! Bokserien om biologisk mångfald i våra vanligaste träd, startade 2009 med boken "Sälg - livets viktigaste frukost". Den har följts av hittills fem ytterligare böcker om asp, björk, tall och gran och. Böckerna är vackert illustrerade av konstnären Martin Holmer och texten är skriven av Bengt Ehnström.

Forskningssammanfattningar

Läs korta sammanfattningar av några av publikationerna från CBM. Till exempel artikeln: "Wild boar behaviour during live-trap capture in a corral-style trap: implications for animal welfare", en beteendestudie vid fällfångst av vildsvin som förbättrar bedömningen av djurens välfärd.

Lyssna på våra forskare

Hur påverkas natur och biologisk mångfald av värmeböljor och skogsbränder, som de som just nu rasar i södra Europa?

29 juli: "Bränder är inte som de brukar vara". Lyssna på Torbjörn Ebenhard i Sveriges Radios program Naturmorgon.

Publicerad: 01 september 2023 - Sidansvarig: cbm-webmaster@slu.se
Postadress

SLU Centrum för biologisk mångfald
Institutionen för stad och land
Sveriges lantbruksuniversitet
Box 7012
750 07 UPPSALA

Besöksadress

Almas allé 8

Godsmottagning

Ulls hus godsmottagning 
Ulls gränd 1, 756 51 Uppsala

Ulls hus

 

 

Loading…