Hoppa till huvudinnehåll

SLU Centrum för biologisk mångfald, CBM

CBM bidrar till nya och oväntade perspektiv på betydelsen av biologisk mångfald för människor och samhällen.

Nyheter från CBM

  • 27 juni 2024

    Forskaren om lupiner: "Hoppfull om att de går att stoppa"

    Juliana Dániel-Ferreira Färggrann men förödande – den invasiva blomsterlupinen ställer till problem för både djur och växter och den sprider sig snabbt. Men trots det så är SLU:s expert Juliana Dániel Ferreira hoppfull om att lupinen kan stoppas.
  • 12 juni 2024

    Mångfald och utbredning av arter i norr påverkas av klimatet

    Man framför tältliknande insektsfälla. Också avlägsna glesbefolkade platser påverkas av klimatförändringarna som vi människor har orsakat. Pablo de La Peña Aguilera har i sin doktorsavhandling undersökt vad som styr utbredning och artsammansättning hos svampar, insekter och växter längst upp i norr. Han har bland annat sett att artrikedomen minskar med höjden över havet och ökar med markens temperatur och fuktighet.
  • 11 juni 2024

    Trafik minskar vägrenars värde för pollinerande insekter

    Växter i vägren Vägrenar kan vara en bra livsmiljö för pollinatörer, enligt en studie från Sveriges lantbruksuniversitet och Lunds universitet. Skötselmetoder som ger mer blommor resulterar också i fler vilda bin och även fjärilar vid de allra rikaste vägkanterna. Men ju mer trafikerad vägen är desto farligare är miljön för vilda bin och fjärilar, vilket kan motverkar den positiva effekten.

Senaste numret av Biodiverse

Biodiverse nummer 3/24 handlar om vad vi ska ha biologisk mångfald till, och varför det är så viktigt att bevara. (Ledtråd: Det handlar om människans överlevnad, också).

Den biologiska mångfalden och maten vi äter

Praktiskt taget allt vi äter eller råvarorna till det kommer från den ”vilda” eller brukade naturen – åkern, skogen, havet, sjön med flera. Både det odlade och det vilda utgör en del av den biologiska mång­falden, det vill säga variationen av arter, ekosystem och gener. Ny rapport om den biologiska mångfalden och maten vi äter.

En humla besöker en solros, foto.

Panelsamtal: Förlust av biologisk mångfald - ett hot mot vår hälsa

Se panelsamtalet ”Förlust av biologisk mångfald – ett hot mot vår hälsa”: om Sveriges väg framåt i arbetet med att öka biodiversiteten för allas vår hälsa.

Forskningssammanfattningar

Läs korta sammanfattningar av några av publikationerna från CBM. Till exempel artikeln: "The Cornwall Beaver Project: navigating the social-ecological complexity of rewilding as a nature-based solution", en litteraturstudie om effekterna av bävrar på geomorfologiska och hydrologiska processer, livsmiljöer, biologisk mångfald och människor i jordbrukslandskapet i Storbritannien.

Lyssna på våra forskare

Ljusföroreningar är en fråga som blivit uppmärksammad ganska nyligen.

18 september: "Djurarter minskar – nedprioriterad miljöbov kan ligga bakom", intervju md J-O Helldin i P4 Uppland.

Publicerad: 10 oktober 2024 - Sidansvarig: cbm-webmaster@slu.se
Postadress

SLU Centrum för biologisk mångfald
Institutionen för stad och land
Sveriges lantbruksuniversitet
Box 7012
750 07 UPPSALA

Besöksadress

Almas allé 8

Godsmottagning

Ulls hus godsmottagning 
Ulls gränd 1, 756 51 Uppsala

Ulls hus

 

 

Loading…