SLU-nyhet

SLU-forskare transplanterade hönshuvud

Publicerad: 01 april 2017

Den första transplantationen av ett huvud från en levande varelse till en annan har i dagarna genomförts vid Sveriges lantbruksuniversitet. Man har, för första gången, lyckats att operera fast ett huvud från en nyss nackad höna till en annan nackad höna.

– Vi försökte till och med att göra ett kastbyte, men vi hade inte nog med vare sig personal eller tekniska resurser i form av hjärtlungmaskiner i litet format för att kunna genomföra det. Dessutom har vi ju en tidsfaktor att ta hänsyn till, det finns äggviteämnen som snabbt koagulerar, säger den italienska gästprofessorn Paolo de Capitato som genomförde ingreppet.

Vetenskapen har länge fascinerats av just hönsfåglars förmåga att leva vidare även sedan huvudet huggits av. Det finns ett berömt fall från Colorado i USA, kallat ”Mike the Headless Chicken”, efter en kyckling som 1945 nackades men levde vidare utan huvud i 18 månader.

Professor de Capitato och hans assistent Aprilio Primo har länge studerat den litteratur som finns kring tuppkycklingen Mike, bland annat av den amerikanska forskaren B. Header. Med hjälp av dessa beskrivningar har man sedan byggt upp en virtuell kirurgisk modell för hur en huvudtransplantation ska kunna genomföras.

Den nu transplanterade hönan, som döptes till Marie Antoinette, levde visserligen inte så länge som Mike, men hon kunde hållas vid liv i drygt två dygn efter ingreppet och hann till och med lägga ett litet ägg under den tiden, även om skalet på grund av kalkbristen blev väldigt tunt.

– Än så länge är det bara en kul grej, vi gjorde det för att det gick, säger professor de Capitato. Men vem vet, i framtiden kanske vi kan transplantera människohuvuden, så att man kan byta sitt huvud mot ett vackrare eller smartare.

Transplantationen kommer att beskrivas i en kommande artikel i den välrenommerade vetenskapliga tidskriften Science Galliformes.


Kontaktinformation