SLU-nyhet

Forskning visar- trädgårdsterapi effektivt mot utbrändhet

Publicerad: 26 november 2018

Trädgårdsterapi kan vara den effektivaste behandlingen för personer som lider av utmattningsdepression. I ett inslag i SVT berättar professor Patrik Grahn om arbetet i Alnarps Rehabiliteringsträdgård, på SLU Alnarp och om hur den gröna behandlingsmetoden blir allt vanligare inom sjukvården.

Patrik Grahn är professor i landskapsarkitektur och en av personerna bakom rehabträdgården vid Lantbruksuniversitetet i Alnarp.

Trädgårdsterapin erbjuds nu som behandlingsform i ungefär en tredjedel av alla landsting och regioner. De senaste åren har behandlingsformen vuxit. För några år sen fanns det bara i två landsting. 

I en studie med över hundra deltagare visade det sig att trädgårdsterapi är en mer effektiv behandlingsmetod mot utmattningsdepression än andra terapiformer och mediciner. Fem år efter avslutad behandling var personerna som fått trädgårdsterapi i större utsträckning tillbaka i arbetslivet och de hade mindre kontakt med sjukvården.

– Det finns många teorier kring vad som gör trädgårdsterapin effektiv. En är att naturen gör en väldigt avstressad. Man får mer solljus, mer fysisk aktivitet och sover bättre, säger Patrik Grahn till SVT.

Se inslaget här: Forskning visar-trädgårdsterapi effektivt mot utbrändhet.


Kontaktinformation