SLU-nyhet

Åtta miljoner till nya projekt för ett mer selektivt fiske

Publicerad: 13 februari 2018

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, satsar i år åtta miljoner kronor på projekt för att utveckla ett mer selektivt och skonsamt fiske. Utvecklingsprojekten utförs inom ramen för SLU:s sekretariat för selektivt fiske, som samlar in idéer från fiskenäringen och utvärderar de redskap och metoder som tas fram. Sedan 2014 har 34 projekt genomförts. Nu efterlyser sekretariatet nya, innovativa projektförslag från yrkesfisket.

- Arbetet inom selektivt fiske bygger helt på de behov och idéer yrkesfisket för fram till oss. Vi vet att utmaningarna är stora särskilt med tanke på den landningsskyldighet* som nu införs i allt EU-fiske. Vi på SLU:s sekretariat för selektivt fiske* finns där för att hjälpa till med allt från ansökan och administration till vetenskaplig utvärdering. Arbetet ska gå smidigt för näringen och vara relevant för förvaltningens behov, säger Hans C Nilsson, projektledare för sekretariatet för selektivt fiske och forskare vid institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua).

Sekretariatets arbete ingår i regeringens satsning på ett mer selektivt och skonsamt fiske, där Havs- och vattenmyndigheten, HaV, gett institutionen för akvatiska resurser vid SLU uppdraget att samordna arbetet. Under 2014-2017 har HaV delat ut cirka 38 miljoner kronor till 34 projekt för att underlätta för fisket att klara landningsskyldigheten och främja ett långsiktigt hållbart fiske. 2018 skjuter man till ytterligare 8 miljoner kronor.

- Landningsskyldigheten ska vara fullt införd 2019. I Skagerrak och Kattegatt har den införts stegvis, medan den är fullt införd i Östersjön från och med 2017. Det är i blandfisket i Västerhavet som vi bedömer att vi har ett fortsatt stort behov av att utveckla selektiva redskap. Det kommer att vara ett prioriterat område för projekt under 2019, säger Karin Linderholm utredare på HaV.

Till de projekt som hittills genomförts hör en selektivt torsktrål (T90) som sedan den 1 februari i år är godkänd för fiske i Östersjön. Andra exempel är: galler (rist) som sorterar ut små räkor ur trålarna, trålar som kan undvika bifångster av sej vid fiske efter sill, trålar som separerar fångsten i olika fångskassar för att där kunna storlekselektera art för art, fasta fällor för torskfiske och burar för artselektivt och sälsäkert fiske.


*Landningsskyldigheten innebär att alla fångster ska registreras samt i de flesta fall tas i land och räknas av från kvoterna. Fiskar som är för små får inte säljas som människoföda. De nya reglerna ska driva på utvecklingen mot ett mer selektivt fiske och leda till pålitligare fångstuppgifter. Reglerna kommer att införas stegvis mellan 2015 och 2019 för stora delar av det kommersiella fisket i EU:s vatten.


**Sekretariatet för selektivt fiske vid institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua) samlar in idéer på redskapsutveckling direkt från fiskenäringen, och tillsammans utarbetar forskare och fiskare därefter en projektplan. En styrgrupp bestående av bland andra HaV och Jordbruksverket beslutar om prioriteringar och medelstilldelning. Fiskarna utvecklar på egen hand redskapen och dessa utvärderas sedan vetenskapligt tillsammans med forskare.


Till Sekretariatet för selektivt fiske på SLU >> 

Läs mer om HaV:s arbete för selektivt fiske >>

För mer information kontakta:

Hans Nilsson, projektledare för sekretariatet för selektivt fiske, forskare institutionen för akvatiska reusrer, SLU Aqua, tnf 010-478 40 40, e-post hans.nilsson@slu.se


Karin Linderholm, utredare på enheten för fiskereglering, Havs- och vattenmyndigheten, tfn 010-698 62 32, mobil 070-343 04 14, e-post karin.linderholm@havochvatten.se


Kontaktinformation

Hans C. Nilsson, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, Havsfiskelaboratoriet, SLU hans.nilsson@slu.se, 010-478 40 40