Baltic Sea Science Center invigt med kunglig glans

Publicerad: 12 april 2019
Kronprinsessan Victoria inviger BSSC på Skansen. Foto: Dan Lepp.

I går invigde kronprinsessan Victoria Baltic Sea Science Center på Skansen. Nu kan du också besöka det nya kunskapscentrumet om Östersjön, som blivit verklighet genom en unik samverkan, där bland andra SLU bidrar. Under öppningshelgen 12-14 april finns SLU:are på plats i utställningen. Välkommen!

I Baltic Sea Science Center kan du kika under ytan och utforska Östersjön i de stora akvarierna. Här finns också interaktiva utställningar om Östersjöns utmaningar och chans att uppleva vattenvärlden i filmsalen. Idén bakom centrumet är att ge besökare kunskap om och inspiration till att hjälpa Östersjön.

Kronprinsessan Victoria visades inför invigningen runt i kunskapscentrumet av Anna Björn från Skansen och Magnus Appelberg, SLU, samt Lena Kautsky från Stockholms universitet. I sitt invigningstal framhöll kronprinsessan att kunskapscentrumet ger möjligheter för många att lära sig mer och känna ansvar för att vara rädda om Östersjön.

– Den aha-upplevelsen hoppas jag att många ska få möjlighet till härinne: Att känna oss själva – och att känna vårt ansvar, sade kronprinsessan.

Vill nå ut med kunskap utanför universitetet

SLU:s prorektor Erik Fahlbeck pekade under frågestunden efter invigningstalen på möjligheterna för universiteten att genom centrumet nå ut bredare med kunskap från forskning och miljöanalys.

– Det här är en arena som ger oss möjlighet att nå ut och möta fler människor. Vi hoppas särskilt kunna väcka intresse för hållbarhetsfrågor hos unga, men ser också att det här öppnar möjligheter till breddad samverkan, sade Erik Fahlbeck.

Engagemanget från SLU och Stockholms universitet är enligt Björn Carlsson, grundare till stiftelsen BalticSea2020, särskilt betydelsefullt för att Baltic Sea Science Center ska kunna vara ett centrum med levande och aktuell kunskap.

Möt SLU under öppningshelg

Under öppningshelgen 12-14 april kommer båda universiteten att ha personal på plats i utställningen för att svara på frågor. En av dem som kommer att vara där är SLU:s nya koordinator för Baltic Sea Science Center och SLU Vattenforum, Jens Olsson, som också är en del av SLU:s kunskapsråd för centrumet.

– Här får man med sig en upplevelse av den unika mångfalden i Östersjön som blandningen av sött och salt ger. Jag hoppas också att besökarna suger i sig den senaste kunskapen och får en känsla för vad man kan göra själv för att hjälpa Östersjön, säger Jens Olsson.

Välkommen!

AnnaVictoria680DanLepp.jpg
Kronprinsessan Victoria under rundvisningen av Baltic Sea Science Center. Här delar Anna Björn, enhetschef för Baltic Sea Science Center, med sig av sin kunskap om vem som bor i akvarierna. Foto: Dan Lepp.
Sälen i miljögiftsdelen av utställningen på BSSC. Foto: Mark Harris, copyright SLU
Miljögifter är en av utmaningarna som besökarna får lära sig mer om på Baltic Sea Science center. Foto: Mark Harris.
laxar860.jpg
I rovdjursakvariet får besökaren bland annat se laxar. De flesta fiskar som bor i akvariet har SLU fiskat upp, bland annat gäddan "Gunnel". Foto: Mark Harris.
kartan680.jpg
Med hjälp av digitala vattenkikare kan besökaren lära sig mer om olika platser. Foto: Mark Harris.
kossan680.jpg
Övergödning är tema för en del av utställningen. Foto: Mark Harris
Victoriatunnel680DanLepp.jpg
Kronprinsessan Viktoria i tunneln vid rovdjursakvariet på Baltic Sea Science Center. Längst till vänster syns John Brattmyhr, Skansenchef och till höger Björn Carlsson, grundare till stiftelsen BalticSea2020, Längre bak syns Conrad Stralka, verksamhetschef för BalticSea2020. Foto: Dan Lepp.
sjyrygg680.jpg
Visste du att sjuryggen bor i Östersjön? Här får du se dem på nära håll. Foto: Mark Harris.
JensO680.jpg
Jens Olsson är tillträdande koordinator för SLU:s medverkan i Baltic Sea Science Center och för SLU Vattenforum. Foto: Mark Harris
Rektorer680fotoHarkHarris.jpg
Under förhandsvisningen för SLU och Stockholms universitet medverkade Astrid Söderbergh Widding, rektor för Stockholms universitet (till vänster) och Karin Holmgren, rektor för SLU (till höger). Foto: Mark Harris.

Jens Olsson, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, Kustlaboratoriet, SLU
jens.olsson@slu.se, 010-478 41 44

Hanna Bergeå, forskare, avdelningen för miljökommunikation, vicedekan samverkan NJ-fakulteten, 018-67 21 82, hanna.bergea@slu.se