SLU-nyhet

Från lax till simpa - så har du aldrig sett Sveriges sötvattensfiskar

Publicerad: 15 oktober 2020
Jörgen Wiklund med kamera och fotoblixtar vid ett akvarium med en fisk i. Foto.

Under fyra år har fotografen och SLU-medarbetaren Jörgen Wiklund rest land och rike runt med sin vattentank och portabla studio för att fota Sveriges sötvattensfiskar. Nu är boken här.

För de flesta av oss är livet i vattnet ett ganska outforskat mysterium. Hur många svenskar har till exempel varit på mer än fem meters djup i mer än fem sekunder i sin närmsta sjö? Hur ser livet egentligen ut därnere?

I boken Sveriges sötvattensfiskar får du möta de 50 fiskarter som kan sägas vara bofasta i svenska sötvatten, plus några bonusarter. Samtliga fiskar är fotograferade levande i ljussatta akvarium.

– Jag ville ha fiskarna levande för att kunna fånga deras ”rätta jag”. Och deras utseende är verkligen fascinerande – ingen fisk är den andra lik, säger Jörgen Wiklund, fotograf och forskningsassistent vid SLU i Umeå.

Fiskars fascinerande yttre

Ingen abborre har samma bandning som sin kompis, och en elritsa går från att vara tämligen anonym till att bli fantastiskt vacker i sin lekdräkt.

– Och hur ser skrubbskäddan egentligen ut, fick evolutionen hicka just då? undrar Jörgen Wiklund leende.

Jörgen Wiklund är naturfotograf och har tidigare specialiserat sig på fåglar. Under tiden som fotolärare på ett gymnasium i Umeå väcktes intresset för studiofotografering och han kom på idén att fota fiskar i akvarium i studiomiljö. Planen var först att fota fiskarna som finns i Norrland, men när dessa var avverkade väcktes samlarpersonligheten till liv.

– Jag konstaterade att det endast fattades 16 arter till dess alla svenska arter skulle vara klara. Den frestelsen var alldeles för svår att motstå, säger Jörgen Wiklund.

Alla arter utom havsnejonöga

Sagt och gjort. Efter intensiva insatser under hela 2018 och 2019 och en fotostöt på asp våren 2020 har Jörgen lyckats fotografera Sveriges samtliga sötvattensfiskar levande i akvarium och fångade i svenska vatten. Eller rättare sagt: alla utom havsnejonöga, en art som minskat drastiskt i antal och därför är strikt fredad.

Texterna i boken är skrivna av författaren och vetenskapsjournalisten Mats Ottosson. Läsaren får grundläggande kunskap om samtliga arter i boken, och bjuds också på djupdykningar om hela 20 arter.

Forskningen går som en röd tråd genom boken och SLU:s institution för vilt, fisk och miljö är med och möjliggör satsningen.

– Vi som forskar här jobbar med att ta fram ny kunskap och försöka hitta lösningar på de problem som hotar våra vilda fiskbestånd, säger Lo Persson, forskare vid SLU Vilt, fisk och miljö.

Vinn boken Sveriges sötvattensfiskar

Var med i vår tävling på Facebooksidan SLU Vilt, fisk & miljö där vi lottar ut tio exemplar av boken Sveriges sötvattensfiskar.

Närbild av fisk fotad mot vit bakgrund.