SLU-nyhet

Bidrag till hästforskning vid SLU

Publicerad: 16 december 2020

Stiftelsen Hästforskning beviljar medel till sju nya forskningsprojekt, varav fyra svenska och tre samverkansprojekt mellan Sverige och Norge. Sexa av de sju innefattar SLU-forskare. Fem av projekten är inom området veterinärmedicin, husdjursvetenskap och teknikvetenskap och två inom området samhällsvetenskap och humaniora.

Två av projekten inom veterinärmedicin, husdjursvetenskap och teknikvetenskap berör inälvsparasiter. I det ena ska forskarna fortsätta utveckla ett vaccin och det andra handlar om resistens mot maskmedel. De andra projekten handlar om ny diagnostik för virusinfektioner, ett om så kallat ”wobblersyndrom” hos unghästar och ett om tygel- och tömtryck hos travhästar.

– Som alltid är det ett tufft jobb för beredningsgrupperna att välja mellan många bra ansökningar. Vi är lite extra glada i år för att vi fått in så många bra samverkansprojekt mellan länderna. Alla de utvalda projekten kommer ha stor betydelse för hästarna och hästnäringen i både Sverige och Norge, säger Mia Adler Westholm, vikarierande forskningssekreterare på Stiftelsen Hästforskning.

Nya projekt som tilldelas anslag

  • Anatomisk beskrivelse av den nevro-sentrale synchondrosen: strukturen som kan forklare cervical vertebral stenotisk myelopati ("wobbler") på unge hester (Kristin Olstad, NMBU och Björnar Ytrehus, SLU)
  • Från negativ till positiv - Ny diagnostik för identifiering av etiologi vid okända virusinfektioner hos häst (Anne-Lie Blomström, SLU)
  • Läkemedelsresistenta spolmaskar - nya metoder för kontroll och övervakning av resistenta parasiter (Eva Tydén, SLU)
  • Tömtryck hos varmblodiga travare: kör vi med trasiga bromsar? (Elke Hartmann, SLU)
  • Möjlig formulering av ett vaccin mot Strongylus vulgaris (Caroline Fossum, SLU)
  • Ryttarkänsla i praktiken - hur man undervisar ryttare (Anna Byström, SLU och Sigrid Lykkjen, NMBU)

Kontaktinformation