SLU-nyhet

Bokashi – inte bättre än vanlig kompost för klimatet

Publicerad: 03 augusti 2020
Jord från bokashikompost. Foto.

Bokashi är inte bättre än vanlig kompost för klimatet, säger Anna Mårtensson, professor på SLU i radioprogrammet Odla med P1.

Bokashikomposten släpper ut mer växthusgaser än den traditionella komposten. Det produceras ganska mycket metan eftersom bokashikompostering sker under syrefria förhållanden, berättar Anna Mårtensson.

Lyssna på programmet i Odla med P1.

Fakta:

Bokashi är en japansk metod för att kompostera. Bokashikompostering har funnits några år i Sverige, men i ursprungslandet Japan är det en välbeprövad metod som har funnits länge.

Med hjälp av mikroorganismer omvandlas vanligt matavfall som kött, grönsaker och kaffesump till jordförbättring som kan användas i rabatten och kökslandet. Proceduren innebär att man varvar hushållsavfall med ett särskilt bokashiströ eller kli i en hink, tappar ur vätska i botten då och då, och låter den fulla kompostlådan stå och fermentera i två-tre veckor.


Kontaktinformation

anna.martensson@slu.se, 018-671222