SLU-nyhet

Nationella genbankens Mullsjö-äpplen fick Anna att komma i mål

Publicerad: 03 oktober 2022
Två äpplen av sorten 'Mullsjö' står i en stentrappa. Äpplena är röda och gula.

För drygt 30 år sedan bestämde sig Anna Hoffstedt i Uppsala för att provsmaka alla äpplesorterna i Anton Nilssons pomologi. Sedan dess har Anna ätit sig igenom 260 olika sorter. I höst lyckades hon provsmaka de två sista, däribland den västerbottniska lokalsorten ’Mullsjö’ som Nationella genbanken kunde bidra med. Så nu är Anna äntligen i mål med sitt drygt 30-åriga projekt!

Vi ringde upp Anna för att få veta mer. Hon berättade att hon snubblade över Anton Nilssons pomologi i slutet av 1980-talet och blev hänförd av äpplesorternas mångfald. När hon bläddrade i sortregistret noterade Anna att hon tack vare sin mamma redan kände till ett 20-30-tal av sorterna. Som liten flicka brukade hon nämligen få följa med sin mamma till fruktstånden på Fyristorg i Uppsala. Då var det fortfarande vanligt att handlarna sålde egenodlade äpplen av ett flertal sorter. Anna fascinerades av de vackra frukterna, som doftade och smakade så gott.

Kanske var det dessa minnen som gjorde att Anna med Anton Nilssons bok i famnen började tänka på hur fantastiskt det vore att få smaka alla de omtalade sorterna. Tanken blev till verklighet. Språngvis tog Anna sig igenom bokens sorter, ofta med hjälp av nyfunna vänner som med överraskande vänlighet erbjöd sina finaste äpplen. Att äpplena var av rätt sort kontrollerade Anna i samband med provsmakningarna genom att jämföra deras egenskaper med Anton Nilssons beskrivningar. Genbankens Mullsjö-äpplen stämmer väl överens med Nilssons beskrivning. Frukterna är medelstora, plattrunda och försedda med åsar. Skalet är något fett med gulaktig grundfärg och en rodnad som kan bli mörkröd. I Alnarp uppges sorten mogna i mitten av september, vilket också visat sig stämma.

Vad tyckte då Anna om ’Mullsjö’? Vi får höra att äpplena var goda, men högsta smakpoäng blev det inte. Ett utlåtande att ta på största allvar då Anna har fört korta anteckningar om smaken hos alla de 260 sorterna. Vi får också veta att ’Mullsjö’ har en annan anmärkningsvärd egenskap. Doften! Mullsjö-äpplena doftade mer än någon annan sort Anna kan dra sig till minnes och en god doft fyllde hela rummet. En iakttagelse som även den stämmer överens med Nilssons beskrivning där angenäm lukt lyfts som ett särdrag.

Avslutningsvis frågar vi Anna om hon har några favoritsorter och om det blir något mer liknande projekt. Det visar sig att de svenska lokalsortena ’Åkerö’ och ’Stenkyrke’ och de danska ’Maglemer’ och ’Filippa’ tillhör favoriterna. Men nej, något mer provsmakarprojekt är inte inplanerat. 

Ett stort grattis till Anna som lyckades smaka sig igenom alla äpplesorterna i Anton Nilssons pomologi! På Nationella genbanken är vi glada över att ha kunnat hjälpa till med ’Mullsjö’, en av de allra sista pusselbitarna i denna ovanliga bedrift.


Kontaktinformation