Djur på Lövsta lantbruksforskning. Foto Jan Petersson och Julia Österberg

Verksamheten på Lövsta lantbruksforskning

Sidan granskad:  2025-06-05

Forskningsinfrastrukturen på Lövsta lantbruksforskning invigdes 2012 och har sedan dess tillhandhållit stallösningar och resurser för forskning och undervisning om lantbrukets djur.

Mål att vara ett föredöme

Lövsta lantbruksforsknings mål är att vara ett föredöme inom djurhållning och lantbruksdrift och att erbjuda forskare vid SLU, internationella forskare och forskare i det privata näringslivet utmärkta forsknings- och utbildningsmöjligheter i en modern lantbruksmiljö.

Forskare och studenter
I genomsnitt pågår ett tiotal forskningsprojekt dagligen. Här utbildas morgondagens veterinärer och husdjursagronomer!

På Lövsta lantbruksforskning finns samlade resurser för att kunna bedriva olika typer av forskning och undervisning om lantbrukets djur. Här finns nötkreatur mjölkproduktion, gris och fågel i stallösningar anpassade för både forskning och utbildning.

Nöt
Ladugården för nötkreatur har plats för 300 mjölkkor plus rekryteringsdjur. Mjölkningen sker i mjölkningsrobotar. 

Gris
Grisbesättningen har plats för 132 suggor i integrerad produktion. I grisstallarna finns även 960 slaktsvinsplatser och 96 tillväxtplatser. Under ett år föds det upp cirka 2 500 slaktgrisar.

Fjäderfä
Fågelstallarna ger möjligheter till försök med slaktkycklingar och frigående värphöns. Det finns även möjligheter till forskning som gäller andra fjäderfän. 

Lövsta lantbruksforskning ska leverera både service och försöksdata som är kvalitetssäkrad för forskning och undervisning som kärnverksamheten bedriver och är certifierad enligt standarden ISO 9001:2015

SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. Lövsta bedriver ett aktivt miljöarbete och jobbar mot egna lokala miljömål:

  • Kopparsulfat - minska utsläpp till biogasen. Målet uppnått 2025. Filtrering sker löpande.
  • Minska elförbrukning för belysning i kostallet. Uppföljning 2025.
  • Ersätta torv (fossilt strömedel) och spån med hackad halm (C02 neutralt). Uppföljning 2025.

Djurstallarna representerar teknik i utvecklingens framkant med ett 30-tal medarbetare med lång och dokumenterad erfarenhet av djurskötsel, försöksverksamhet och produktion. Registrering av djurens produktion, konsumtion, beteende, reproduktion och hälsa sker kontinuerligt. Det ger dig en helhet, som visar möjligheter och tryggar dina försök.

Stallarna får sin värme och el från biogasanläggningen på området. Samtliga av Lövstas fordon drivs antingen med el eller körs på HVO100.

Djuren är centrala i forskning och utbildning, men ingår samtidigt i anläggningens basproduktion av livsmedel. 

Sedan 1 januari, 2023, hör forskningsinfrastrukturerna Röbäcksdalens forskningsladugård tillsammans med Lövsta lantbruksforskning till VH ladugårdsdrift på VH-fakulteten.

Ett stenkast från Lövsta lantbruksforskning finns Lövsta fältforskningsstation som driver ett 70-tal jordbruksvetenskapliga fältförsök och brukar 70 hektar runt Uppsala. Lövsta är också navet för växtodlingen på Ultuna Egendom, som omfattar ca 1200 ha åker och 200 ha betesmark.

All stallgödsel som produceras på djuranläggningen rötas i den biogasanläggning som SLU uppfört på området. Förutom gödsel tillförs stora mängder gräsmaterial som produceras i närområdet. Biogasen används för uppvärmning och elproduktion. Djurstallarna får värme och el från denna anläggning.

Grisar och nöt som lämnar anläggningen på Lövsta slaktas på det närbelägna slakteriet Lövsta kött. Verksamheten drivs av en privat entreprenör. 

Studiebesök på SLU Lövsta lantbruksforskning kan planeras in i mån av tid och hålls i visningsrummet ovanpå kostallet. Gör en förfrågan om ett studiebesök! 

Konferenslokalerna är belägna på övre plan i samma byggnad som nötstallet.

Hyr en konferens - eller undervisningslokal!

SLU Lövsta lantbruksforskning

  • En viktig resurs för forskning och utbildning om lantbrukets djur.
  • I genomsnitt pågår här, varje dag, ett tiotal forskningsprojekt.
  • Anläggningen används även för olika undervisningsmoment.
  • Har årligen ett par tusen besök av studenter.
  • Djuren är centrala i verksamheten. Det gör också anläggningen till en stor basproducent av livsmedel i regionen.
  • Målet - att vara ett föredöme inom djurhållning och lantbruksdrift samt att erbjuda utmärkta forsknings- och utbildningsmöjligheter i en modern och attraktiv lantbruksmiljö.

Kontakt