FORSKARGRUPP

Insekters ekologi, förvaltning och bevarande

Uppdaterad: juni 2025

Vår forskning utvecklar kunskap om insekters ekologi. Denna kunskap är inte bara nödvändig för arters och ekosystems överlevnad, utan också för att säkerställa att industrier som använder insekter kan göra det på ett hållbart sätt.

Vi fokuserar främst på gräshoppor och pollinatörer i olika ekosystem. Inom dessa grupper finns arter som är hotade, arter som är viktiga för hur vi kan använda vår mark, och arter som är nödvändiga för ekosystemens hälsa.

Markanvändningens påverkan på insekters ekologi

Intensifiering av jordbruket och förlusten av livsmiljöer är en nyckelfaktor bakom den globala nedgången i mångfalden av småkryp. Insekter använder olika typer av livsmiljöer för att tillgodose sina resursbehov under livets gång, och deras bevarande kräver ett landskapsövergripande angreppssätt. Information om hur markanvändning påverkar insekters mångfald och förekomst är avgörande för att kunna förvalta insektsbiodiversitet. I vår forskning undersöker vi hur lokal och landskapsmässig förvaltning påverkar insekter i jordbrukssystem.

Ekologi kring invasioner och naturvårdsintroduktioner

Ekologin kring invasiva arter och etablering av önskade arter har likheter. För den ena gruppen (de invasiva) försöker vi ta reda på vad som är avgörande för kolonisering, etablering och spridning – så att vi kan begränsa deras framgång. För den andra gruppen (arter som introduceras av bevarandeskäl) vill vi ta reda på samma saker, men med syftet att öka deras chanser att lyckas.

Insekter som livsmedel

Med en växande befolkning och dålig hållbarhet i stora delar av dagens jordbrukssystem finns ett behov av att förändra hur vi producerar mat. Vi behöver näringsrik mat som kan försörja människor, men som också tillåter andra levande organismer att frodas och vilda livsmiljöer att bevaras. Insekter används som mat i många delar av världen, och studier visar att flera arter sannolikt är lämpliga för mänsklig konsumtion.