
Övergödning
Ett fokusområde inom ämnesområdet Mikrobiell hortikultur vid institutionen för biosystem och teknologi.
Övergödning av yt- och grundvatten, vattendrag och bevattningsdammar så väl som kustområden är ett betydande miljöproblem som leder till algblomning och utarmade vattenmiljöer. Den unika miljön i Östersjön är hotad. Den negativa trenden påskyndas av kväve- och fosforutsläpp.
Flera faktorer bidrar till ackumulering av kväve och fosfor till vattendrag i Östersjöns upptagningsområde. Fosforhaltiga tvättmedel, bristande avloppssystem och avloppsrengöring är några. En del av problemet härrör från jord- och trädgårdsbruk genom läckage av kväve- och fosforhaltiga gödselmedel.
Särskilt ansvar läggs i detta sammanhang på hortikulturella produktionssystem, både på friland och i växthus. De mest känsliga områdena för övergödning i Sverige sammanfaller med områden med intensiv produktion av trädgårdsgrödor. Metoder för att förebygga näringsläckage varierar i förhållande till produktionsplatsen (hortikultur inomhus och utomhus). En generell faktor är emellertid att justera tillsatsen av gödningsmedel och näringstillgängligheten till grödans krav.
I vår forskning arbetar vi främst med förebyggande av näringsläckage från växthus (slutna produktionssystem hydroponics och aquaponics).