FORSKARGRUPP

Vegetabiliska livsmedel, för framtidens utmaningar

Uppdaterad: juni 2025

Kontaktperson

Forskargruppens medlemmar

Vi utför tillämpad och grundläggande forskning om växtbaserad livsmedelsproduktion, förädling och konsumtion. Detta genomförs ofta i samarbeten med industrin och andra forskargrupper.

Kostfibrernas betydelse för framställning och konsumtion av livsmedel
För att få bättre kunskaper om kostfibrernas näringsegenskaper, fysikaliska och kemiska egenskaper vid industriell bearbetning studerar vi kostfiber i både råvaror och produkter. Vi undersöker bland annat detaljer i den kemiska strukturen hos β-glukan och arabinoxylan, som är två av huvudkomponenterna i kostfiber. I samarbete med växtförädlare gör vi riktade förändringar av kostfiberprofilen i spannmål för att förbättra näringsmässiga och funktionella egenskaper.

Stärkelsens egenskaper i livsmedel och bio-baserade material
Stärkelse är en billig råvara och används därför i stor utsträckning i såväl livsmedel som andra industriella tillämpningar. Den utgör en stor del av energiintaget för både människor och djur. Stärkelse är också ett användbart bio-baserat material i exempelvis papper, plast och detergenter. För att optimera användningen av stärkelse karakteriserar vi dess fysikaliska, kemiska och näringsmässiga egenskaper, samt struktur på molekylnivå.

Tillämpningar av kunskap om produktkvalitet i växtförädling
Modern växtförädling har tillgång till en mängd verktyg som gör det möjligt att förbättra egenskaper hos grödan som inte har prioriterats i traditionella förädlingsprogram. Samarbete mellan växtförädlare och experter på produktkvalitet har därför blivit mycket viktigt. Vi arbetar tillsammans med institutionerna för växtförädling och för växtbiologi vid SLU för att exempelvis undersöka sammansättningen och användningen av en ny oljegröda, en potatis med långsamma kolhydrater och spannmål med förbättrade kostfiber.