
ANAFOR: att hjälpa trädarter anpassa sig till klimatförändringar
Översikt
Mer relaterad forskning
Globala mål
- 13. Bekämpa klimatförändringarna
Kort om projektet
Klimatförändringarna sker så snabbt att många trädarter inte hinner anpassa sig. Nu undersöks möjligheterna att hjälpa dem på traven – genom så kallad assisterad migration. Projektet fokuserar på hur vi kan anpassa svenska skogar till ett varmare klimat.
Trots pågående insatser för att bromsa klimatförändringarna förväntas den globala medeltemperaturen fortsätta stiga. För att skydda både natur och samhälle krävs inte bara minskade utsläpp, utan också anpassning till ett varmare klimat med fler extrema väderhändelser. Skogen spelar en avgörande roll för biologisk mångfald och förser oss med viktiga ekosystemtjänster som virke, kolinlagring och rent vatten. Men många trädarter har svårt att hinna med i klimatomställningen – de sprider sig långsamt och hindras ofta av naturliga barriärer eller av människans landskapsförändringar.
Detta projekt undersöker för första gången möjligheten att anpassa svenska skogar till framtida klimat genom så kallad assisterad migration – att aktivt hjälpa sydliga trädarter att etablera sig längre norrut. Fokus ligger på åtta lövträdsarter som idag finns i södra Sverige eller Centraleuropa, samt andra växtarter knutna till dessa skogar. Projektet tar ett helhetsgrepp och analyserar ekologiska, juridiska och sociala förutsättningar och hinder för assisterad migration.
Genom en kombination av litteraturstudier, lagstiftningsanalyser, intervjuer, modellering och fältexperiment kommer forskarna att kartlägga risker och möjligheter med att flytta arter. Målet är att ta fram en konkret vägledning för myndigheter, skogsägare, organisationer och företag som vill bidra till en klimatanpassad skogsskötsel. Projektet sker i nära samverkan med intressenter, som också ges möjlighet att påverka forskningsinriktningen för att säkra maximal nytta och praktisk relevans.