FORSKNINGSPROJEKT

Designade växtsamhällen i städer — gynnar de pollinerande insekter?

NYCKELPUNKTER
  • Hur grönområden bör utformas för att gynnas pollinatörer
Uppdaterad: juni 2025

Översikt

Start: januari 2024 Slut: december 2026
Projektansvarig: Erik Ockinger
Kontaktperson: Marcus Hedblom
Finansiär: Formas

Medverkande

Mer relaterad forskning

Globala mål

  • 3. Hälsa och välbefinnande
  • 11. Hållbara städer och samhällen
  • 15. Ekosystem och biologisk mångfald

Kort om projektet

Projekt syftar till att ta fram specifika riktlinjer till kommuner och andra förvaltare för hur grönområden kan utformas för att gynna pollinerande insekter.

Pollinerande insekter minskar över hela världen. Städer har potential att vara hotspots för pollinatörers biologiska mångfald, och pollinatörsvänlig skötsel av urbana grönområden kan bidra till att vända den negativa trenden. "Designade växtsammansättningar" med främmande arter som kräver låg skötsel anläggs i syfte att främja den urbana biologiska mångfalden, inklusive pollinatörer, men det är oklart hur väl de faktiskt uppnår det målet.

Detta projekt syftar till att ta fram evidensbaserade riktlinjer för planering och utformning av urbana grönområden som gynnar vilda pollinatörer.

I nära samarbete med förvaltare i flera svenska städer kommer vi att:

a) Kvantifiera mängden blomresurser, det vill säga nektar och pollen, som produceras i olika typer av blomrika urbana grönområden under säsongens gång,

b) Jämföra mångfalden av pollinatörer och strukturen på växt-pollinatör-nätverk mellan designade växtsammansättningar dominerade av främmande arter, ängsplanteringar med inhemska arter samt semi-naturlig vegetation,

c) Undersöka om anläggningen av blomrika miljöer i staden leder till ökade populationer av pollinatörer eller om det enbart attraherar pollinatörer från omgivande områden, och

d) Utvärdera om designade växtsammansättningar med främmande arter bidrar till en homogenisering av urbana pollinatörssamhällen.

Vårt projekt kommer att ge konkret kunskap för bevarandet av pollinatörernas mångfald, och därmed bidra till att uppfylla flera nationella, europeiska och internationella miljö- och hållbarhetsmål.

I vår forskningskatalog hittar du fler projekt