Foto av en flock mjölkkor utomhus under sommaren.
FORSKNINGSPROJEKT

DigiGuard project

NYCKELPUNKTER
  • Vårt projekt syftar till att utveckla och validera ett automatiserat beräkningsverktyg för att övervaka och förhindra överföring av bakterier som orsakar mastit på mjölkgårdar.
  • Det sensorbaserade verktyget kommer att bidra till att minska förekomsten av mastit, förbättra djurens hälsa och välbefinnande och minska användningen av antibiotika.
  • De förväntade resultaten av detta projekt kommer att bidra till ökad lönsamhet och digitalisering för svenska mjölkbönder.
Uppdaterad: juli 2025

Översikt

Projektets officiella namn:
DigiGuard: Digitisation for Mastitis Prevention and Resilience Enhancement in dairy cows
Start: maj 2025 Slut: april 2027
Projektansvarig: Lars Rönnegård
Kontaktperson: Lars Rönnegård
Finansiär: SLF: Framtidens jordbruks- och miljöteknik 2024 (ID: 2019-02276)

Medverkande

Kort om projektet

Bakgrund

Automatiserad datainsamling och beslutsfattande i precisionslantbruk (PLF) är i dagsläget till stor hjälp för många mjölkproducenter. System för lokalisering i realtid (RTLS) kan användas i mycket högre grad än i dag för att kontrollera smittspridning på mjölkgårdar. Mastit är den vanligaste produktionssjukdomen i mjölkbesättningar och kan leda till betydande ekonomiska förluster.

Om projektet

Vårt projekt syftar till att utveckla och validera ett automatiserat beräkningsverktyg för att övervaka och förhindra överföring av bakterier som orsakar mastit på mjölkgårdar.  

Syfte och mål

Den genererade kunskapen om spridningen av dessa bakterier kommer att förbättra kontrollprotokollen på mjölkgårdar. Det sensorbaserade verktyget kommer att bidra till att minska förekomsten av mastit, förbättra djurens hälsa och välbefinnande och minska användningen av antibiotika. De förväntade resultaten av detta projekt kommer att bidra till ökad lönsamhet och digitalisering för svenska mjölkbönder.

Deltagare utanför SLU

Dr. Svenja Woudstra, Köpenhamns universitet

Prof. Dr. Andrea Doeschl-Wilson, University of Edinburg

Dr. Ann Nyman, VÄXA Sverige

Dr. Per Peetz Nielsen, RISE

I vår forskningskatalog hittar du fler projekt