FORSKNINGSPROJEKT

Digitalisering av värdekedjan för norrländska livsmedel, förbättrat resursutnyttjande och ökade mervärden

Uppdaterad: april 2025

Översikt

Medverkande

Mer relaterad forskning

Kort om projektet

Ny teknik med CT och ultraljud för att stärka livsmedelskvalitet, minska svinn och öka hållbarheten i norra Sveriges matproduktion.

För ökad hållbarhet och konkurrenskraft hos den regionala livsmedelsproduktionen i norra Sverige krävs en effektivare kvalitetssäkring baserad på snabba och icke-förstörande tekniker. Datortomografi (CT) är en online-teknik som kan användas för 3D karaktärisering men som hittills inte utnyttjats för livsmedelsapplikationer.

Även ultraljud är en teknik som har stor potential att leverera information om struktur och fördelning av olika komponenter i livsmedel. Gemensamt för dessa tekniker är att de är snabba (sekunder) samt att de kan analysera produkter i en industriell miljö. SLU tillsammans med LTU och regionala livsmedelsföretag vill nu utveckla nya industriella tillämpningar av kombinationer av teknikerna, baserade på vetenskaplig grund och excellens.

Projektet omfattar samverkan mellan akademi och industri för att ta fram nya applikationer av CT-scanning och ultraljud. Målsättningen är att de nya digitala tillämpningarna ska förbättra utnyttjandet av råvaran, sänka kostnaderna och minska svinnet i förädlingsleden. Vi vill höja kvalitén på maten och förbättra möjligheterna till en mer transparent och hållbar produktion av chark- och mejeriprodukter till gagn för både konsumenter och producenter.

I vår forskningskatalog hittar du fler projekt