Ett finger pekar på en rapsblomma.
FORSKNINGSPROJEKT

Förbättring av rapskakans kvalitet för högvärdiga foder och livsmedelsändamål - fas 2

Uppdaterad: juni 2025

Översikt

Projektansvarig: Li-Hua Zhu
Finansiär: SLU Grogrund

Kort om projektet

Projekt syftar till att utveckla nya rapssorter med minskade halter av antinutrienter och på så sätt utvidga rapsproteinets användningsområden och öka rapskakans värde. Vi utvärderar rapslinjer som vi förbättrat genom EMS-mutationer.

Raps odlas i Sverige som en självklar, högavkastande och miljömässigt hållbar oljegröda i växtföljder. Idag utvinner man främst olja från frö och restprodukten pressas till en frökaka eller frömjöl beroende på oljepressningsmetod. Frökakan används idag som ett proteinrikt foder till huvudsakligen kor, dock med höga halter av antinutrienter (giftiga och beska ämnen) vilket begränsar den användbara mängden. Med tanke på den ökade globala befolkningen, en ökad önskan att byta ut soja i djurfoder, och en ökad konsumtion av växtbaserat protein är det värdefullt om rapsprotein kan utvecklas för nya framtida innovativa proteinprodukter, både för människor och djur.

Projekt syftar till att utveckla nya rapssorter med minskade halter av antinutrienter och på så sätt utvidga rapsproteinets användningsområden och öka rapskakans värde. I projektet förädlas nya rapssorter så att frökakan ska kunna användas som ett högvärdigt djurfoder för många djur. Vidare ska frökakan även kunna användas i livsmedelsproduktionen i framtiden.

Projektet utvecklar biomarkörer för att påskynda förädlingsprocessen. Gener med en önskad funktion, redan bekräftad hos andra växtslag, identifieras och utvärderas med hjälp av gensaxen CRISPR. Tre ämnen undersöks samtidigt med fenotypiska och kemiska metoder, istället för att som tidigare undersöka varje ämne separat.

Mutanter från befintligt förädlingsmaterial hos Lantmännen samt kemiskt inducerade variationer med låga halter av de tre ämnena används i projektet. Linjer med de önskade egenskaperna korsas med etablerade och bra rapssorter för att överföra egenskaperna. Proteinet i de förbättrade rapslinjerna jämförs sedan med protein i befintliga rapssorter.

I vår forskningskatalog hittar du fler projekt