FORSKNINGSPROJEKT

Genetisk mångfald och molekylär epidemiologi hos Campylobacter med ett One Health-perspektiv, Etiopien

Uppdaterad: augusti 2025

Översikt

Projektets officiella namn:
Genomic diversity and molecular epidemiology of Campylobacter using One Health approach, Ethiopia
Start: januari 2020 Slut: december 2025
Projektansvarig: Sofia Boqvist
Kontaktperson: Sofia Boqvist
Finansiär: Sida

Medverkande

Mer relaterad forskning

Globala mål

  • 1. Ingen fattigdom
  • 2. Ingen hunger
  • 3. Hälsa och välbefinnande
  • 12. Hållbar konsumtion och produktion

Kort om projektet

Campylobacter bakterier är bland de främsta orsakerna till livsmedelsburna infektioner världen över och orsakar betydande sjukdomsbörda, särskilt hos små barn. I Etiopien finns stora kunskapsluckor. Att fylla dessa är avgörande för att kunna utveckla effektiva strategier framåt.

Campylobacter bakterier är bland de främsta orsakerna till livsmedelsburna infektioner världen över och orsakar betydande sjukdomsbörda, särskilt hos små barn. I Etiopien finns stora kunskapsluckor kring den molekylära epidemiologin hos Campylobacter infektion hos människor och djur, den genetiska mångfalden hos Campylobacter samt de molekylära mekanismer som ligger bakom antibiotikaresistens. Att fylla dessa kunskapsluckor är avgörande för att kunna utveckla effektiva strategier för förebyggande och kontroll.

Projektet syftar till att undersöka den genetiska mångfalden och den molekylära epidemiologin hos Campylobacter från människor, livsmedelsproducerande djur och miljö, med ett One Health-perspektiv. Studien omfattar både urbana, peri-urbana och rurala miljöer och prover samlas in från mjölkkor, kycklingar, gårds- och slakteriarbetare, kött, mjölk och miljöprover från gårdar och slakterier.

Campylobacter identifieras enligt internationellt erkända livsmedelssäkerhetsstandarder och isolerade bakterier testas för antibiotikaresistens. Hela genomet sekvenseras för att bekräfta bakteriearten och för att undersöka genetisk variation, spridningsmönster, släktskap, sjukdomsframkallande egenskaper och gener som ger antibiotikaresistens.

Resultaten från projektet stärker den vetenskapliga grunden för att utveckla strategier för förebyggande och kontroll, och bidrar därmed till förbättrad livsmedelssäkerhet och folkhälsa.

Samarbeten

Förutom deltagarna vid SLU ingår även följande i projektgruppen:

  • Haileyesus Adamu, Addis Ababa University, Ethiopia
  • Tesfaye Sisay, Addis Ababa University, Ethiopia

I vår forskningskatalog hittar du fler projekt