
GreenME
Översikt
Medverkande
Mer relaterad forskning
Globala mål
- 3. Hälsa och välbefinnande
- 5. Jämställdhet
- 11. Hållbara städer och samhällen
Kort om projektet
GreenME är ett Horizon Europe-projekt som syftar till att identifiera, utveckla, implementera och skala upp naturbaserade interventioner som stöd för välbefinnande och en ökad och psykisk hälsa.
Överiskt GreenME projektet
Projektet pågår i fyra år och syftar till att samla mer kunskap om hur naturbaserade interventioner (NBI) kan göra skillnad, samt hjälpa fler att använda naturen som en resurs för hälsa och omsorg.
Sverige är ett av sju länder som deltar. Se mer information på den officella hemsidan av GreenME.
Projektet syftar till att samla kunskap, utvärdera och implementera naturbaserade interventioner i EU på tre nivåer: NBT i hälso- och sjukvård, NBI och naturnära aktiviteter i vardagen samt kunskaps- och informationsspridning med fokus på folkhälsa. NBT är terapeutiska interventioner och program som använder exponering för och interaktion med naturen i både förebyggande syfte och som behandling av psykisk ohälsa
Genom att arbeta tillsammans med forskare, vårdpersonal, beslutsfattare och lokala aktörer i olika länder, vill projektdeltagarna ta reda på vilka möjligheter och hinder som finns. De kommer också att ta fram riktlinjer och utbildningar för att hjälpa fler att erbjuda naturbaserad vård och utveckla stödjande system – både på EU-nivå och i enskilda länder.
Målet är att skapa rättvisa, hållbara och hälsosamma samhällen där naturen är en självklar del av lösningen för bättre psykisk hälsa.
Just nu arbetar svenska teamet med flera olika delar:
Delprojket i GreenME - RCT studie
Delprojekt i GreenME - Enkätstudie om hälsa och natur i Järvaområdet
