FORSKNINGSPROJEKT

Insekter som livsmedel

Uppdaterad: juni 2025

Översikt

Projektansvarig: Åsa Berggren

Medverkande

Mer relaterad forskning

Kort om projektet

Med en växande befolkning och dålig hållbarhet i stora delar av dagens jordbrukssystem finns ett behov av att förändra hur vi producerar mat. Insekter används som mat i många delar av världen, och studier visar att flera arter sannolikt är lämpliga för mänsklig konsumtion.

Vi behöver näringsrik mat som kan försörja människor, men som också tillåter andra levande organismer att frodas och vilda livsmiljöer att bevaras. 

Insekters förmåga att äta och växa effektivt på biprodukter från jordbruket visar att de kan vara en viktig del i hållbara livsmedelssystem. Dessa livsmedelssystem utvecklas snabbt men är fortfarande i sin linda. Det innebär att vi kan arbeta inom denna industri för att besvara frågor som behövs för att säkerställa långsiktig hållbarhet och belysa var relevanta problem finns.

Läs mer på engelska 

I vår forskningskatalog hittar du fler projekt